Dostupni linkovi

Gdje da bježim, kako da odem


Nenad Pejić
Nenad Pejić

Medjunarodna krizna grupa analizira sve zemlje u svijetu u kojima postoje krizna žarišta. Ta su se krizna žarišta ili pogoršala ili su ostala isto onako loša kao prošle godine u 75 zemalja. Medju njima su BiH, Kosovo, Makedonija i Srbija.

Sve ga je već nerviralo i već je davno prestao da sebi postavlja isto pitanje: zašto su toliko glupi pa sve svode na to kako se ko zove, ko je koje boje, ko pjeva koje pjesme, ko pripada kojoj vjeri. Shvatio je da to oni rade zato što se boje za sebe i svoje stolice, zato što tako zaradjuju novce koje nemilice trpaju u džepove. Nije imao dokaza za to niti su ga dokazi zanimali. Svakodnevno je lutao po Internetu nemilice tražeći mogućnost da pobjegne od ovog ludila.

Medjunarodna krizna grupa je ovih dana objavila analizu koja procjenjuje krizna žarišta u svijetu i analizira koliko se situacija pokvarila, a koliko popravila. Oni u stvari definiraju postojeće konflikte i one zemlje ili regione gdje konflikta nema ali bi se mogao dogoditi. Nekako dok se analiza završavala svijet je bio suočen sa izvještajima o novom nasilju. Najprije je sve iznenadila Gruzija gdje je predsjednik odlučio da rastjera prosvjednike, a onda smo bili svjedoci da se uoči ruskih parlamentarnih izbora u prosincu dogodio svjež val nasilja na Sjevernom Kavkazu, u Dagestanu i Ingušetiji.

U studenom ove godine Medjunarodna je krizna grupa definirala da se situacija POGORŠALA u Boliviji, Kamerunu, Čadu, Gruziji, Nigeriji, Sjevernom Kavkazu (ne odnosi se na Čečeniju), Pakistanu, Somaliji, Šri Lanki i Venecueli. Dakle, u deset zemalja stvari su krenule na gore! Hajde da dodamo ovom broju podugačak spisak zemalja gdje stvari stoje NEPROMJENJENO, dakle, isto onako loše kao lani: Afganistan, Albania, Alžir, Armenia, Azerbejdžan, Bahrein, Bangladeš, Baskija (Španija), Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Burundi, Centralnoafrička Republika, Cipar, Čečenija, (Rusija), Ekvador, Egipat, Etiopija,, Eritreja (Etiopija), Filipini, Fudži, Gvatemala, Gvineja, Haiti, Indija, Indonezija, Iran, Jemen, Kazakstan, Kirgistan, Kolumbija, Kongo, Kosovo, Libanon, Liberija, Libija, Makedonija, Mali, Maroko, Mauritanija, Moldova, Myanmar/Burma, Nagorno-Karabakh (Azerbejdžan), Nepal, Niger, Obala Bjelokosti, Peru, Ruanda, Saudijska Arabija, Sirija, Sjeverna Irska, Sjeverna Koreja, Somalija, Srbija, Sudan, Tadžikistan, Tajland, Tajvan, Timor, Turkmenistan, Turska, Uganda, Ukrajina, Zapadna Sahara, Zimbabve i Uzbekistan.

Medjunarodna krizna grupa smatra da se situacija popravila samo u tri zemlje. To su Irak, Sijera Leone i okupirana područja od strane Izraela.

Ukupno je dakle oko 75 zemalja, odnosno kriznih područja gdje kriza ili traje ili se pogoršala. Evo zašto su na tom spisku BiH, Kosovo, Makedonija i Srbija: (navodim razloge Medjunarodne krizne grupe). Bosna i Hercegovina jer nema dogovora o reformi policije niti o ustavnim promjenama, jer je premijer BiH pod ostavkom, registrirano je profesionalno ubistvo jednog zvaničnika u Banjaluci; Kosovo jer nema dogovora u pregovorima sa Srbijom, jer su izbori bojkotirani izbora od strane Srba, jer postoji nezadovoljstvo Albanaca sa svojim liderima, jer su se pojavila ilegalna naoružana lica; Makedonija jer se prije mjesec dana pojavila naoružana grupa na sjeveru, pronadjeno je skladišta oružja, uočava se nestabilnost vladajuće koalicije; Srbija, jer nije još postignut dogovor oko Kosova, jer su uočeni sukobi u Novom Pazaru, predsjednički izbori su odloženi, premijer je proglasio takoznavu "neutralnost".

Sad će naravno gospoda na vlasti u sva ova četiri slučaja imati jedan "balkanski" komentar: "susjedima je gore!" Naravno, uvijek sve zavisi sa kim se ko želi porediti. BiH, Kosovo, Makedonija i Srbija lako mogu upirati prstom jedni u druge i pričati "njima je gore" U stvari - isto im je i jednako im je loše. Bolje bi bilo da se porede sa Slovenijom ili Hrvatskom, ako im to dozvoljava nacionalni "ponos".

Ali ima još razloga zašto sam nabrajao sve ove znane i neznane zemlje_ Tek da gospoda znaju u kakvom su lijepom društvu i koliko su drugi odmakli. I da se, možda, mogu pohvaliti Crnogorci - njih na spisku kriznih žarišta nema. Bar su po tome isti kao Hrvatska i Slovenija.

Onaj moj junak na početku priče još uvijek luta Internetom tražeći načina da se skrasi negdje u svijetu van ovog balkanskog ludila. Sam je sebi izgledao tužan što je naivno odabrao da studira pravo. To mu u svijetu neće trebati ama baš nigdje. Izgledaju mu smiješni patriotski pozivi političara da stručnjaci ostanu doma od onih koji su svoje obitelji "patriotski" zbrinuli za sva moguća vremena. Od svih preizbornih obećanja ostao im je samo - poziv na patriotizam.

Radije bi bio patriota neke Njemačke ili Amerike. Makar samo raznosio picu, onako po zakonu, sa diplomom pravnika u džepu.

XS
SM
MD
LG