Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Upozorenja kosovskih Srba


Sastanak u Čaglavici, 6. decembar 2007.

Na debati održanoj u Čaglavici, kod Prištine, srpski lideri su pozvali institucije Kosova i međunarodnu zajednicu da ne donose jednostrane odluke, jer bi to moglo usloviti paralelne poteze.

U slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Rezolucija Saveta bezbednosti UN bi bila poništena, zbog čega bi Beograd morao reagovati i vratiti vojsku i policiju, izjavili su predstavnici kosovskih Srba. Zvaničnici UNMIK-a su međutim izjavili da se ta misija konsultuje sa Njujorkom o svim pitanjima, pa tako i o mogućnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Nebojša Jović, iz SNV severnog Kosova, upozorio je kosovske zvaničnike da pre jednostranog proglašenja nezavisnosti dobro razmisle o mogućim posledicama takvog koraka. Jović je istakao da bi UNMIK, u tom slučaju, morao da poništi takvu odlluku, dok bi Srbija bila u obavezi da odgovori i vrati vlast na Kosovo.

“U slučaju da kosovska Skupština proglasi nezavisnost, u slučaju da bilo koja država prizna takvu nezavisnost, jedino šta proizilazi iz toga to znači da je Rezolucija poništena a to onda otvara put i obavezu države Srbije, gospodina Tadića kao vrhovnog komandanta, gospodina Koštunice kao predsednika Vlade i celog državnog vrha da vrati vojsku, policiju, da vrati sve institucije koje je povukla, upravo zbog Rezolucije 12 44.”

Jović je to izjavio na debati “Budućnost Kosova ukoliko Skupština Kosova proglasi jednostranu nezavisnost” održanoj u Medija centru u Čaglavici. Na tom skupu, lider Srpskog pokreta otpora, Momčilo Trajković je ocenio da je odlaganje statusa kompromis i da bi jednostrani potezi ugrozili mir i doveli do paralelnih procesa.

Trajković je takođe ocenio da je i status quo opasan, te je zato najbolje pre rešenja statusa pripremiti i Kosovo i Srbiju za evropske integracije.

“Razmišljajući kao čovek koji ovde živi smatram da bi bilo vrlo opasno da Albanci na Kosovu jednostrano proglase nezavisnost. Prvo, to ne bi bila nezavisna država Kosovo, već bi to bila nezavisna albanska vlast na teritoriji na kojoj žive Albanci. S druge strane stvorila bi se mogućnost da se takođe formira nezavisna srpska vlast koja bi institucionalizovala krizu i procese koji bi možda negde opet doveli do sukoba.”

Kada su u pitanju moguće reakcije srpskih sredina na eventualno proglašenje nezavisnosti, Jović kaže da se severni deo Kosova, u kome živi većinski srpsko stanovništvo, neće otcepiti.

“Mi doduše nismo zauzeli zvaničan stav, ali znamo da otcepljenja nema jer kad bi sever rekao mi se otcepljujemo to bi značilo da smo mi ostavili sav srpski narod koji se nalazi južno od Ibra a mi na to nemamo prava. Nemamo prava da ijednog jedinog pripadnika srpske nacionalnosti ostavimo i prepustimo samome sebi. Nemamo prava da se odreknemo jednog dela teritorije. Ono što mogu reći jeste da ćemo mi poštovati Rezoluciju 12 44.”

Zamenik šefa Stiven Šuk (Steven Scook) pružio je garancije za očuvanje teritorijalne celovitosti Kosova u slučaju proglašenja nezavisnosti. On je kazao da je jedan od ključnih zadataka UNMIK-a i KFOR-a očuvanje granica na osnovu Rezolucije 12 44.

Šuk nije precizirao šta će UNMIK preduzeti ukoliko dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti, rekavši da je proces pregovora koji je započela Trojka još uvek u toku i da se čeka odgovor generalnog sekretara UN.

“Mi smo u kontaktu sa Njujorkom o mnogim pitanjima pa tako i o mogućnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti, ali bez obzira na to mi smo dužni da nastavimo da sprovodimo Rezoluciju 1244”, kazao je Šuk.

Posrednička ‘trojka’ Kontakt grupe treba da do 10. decembra preda izveštaj o cetvoromesečnim pregovorima generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu. Lideri kosovskih Albanaca su najavili da će kosovski Albanci preduzeti korake i proglasiti nezavisnost u “punoj koordinaciji s međunarodnim partnerima”.

XS
SM
MD
LG