Dostupni linkovi

Bombe ima - nema


Nenad Pejić
Nenad Pejić

Ako jedno malo i ne baš značajno područje poput Balkana izaziva toliko nevolja u svijetu - koliko ih tek može izazvati jedna velika i po gotovo svim elementima najjača zemlja u svijetu!!??

Bilo je ljeto 2005-e godine. Zvaničnici iz obavještajnih agencija SAD-a su obilazili evropske i vanevropske centre i imali tajne prezentacije o iranskom nuklearnom programu. Prezentacija je bila zasnovana, izmedju ostalog, i na podacima prikupljenim sa jednog ukradenog kompjutera koji je pripadao nekom Irancu.

Prekjučer, prvog radnog dana u prosincu 2007-e godine je objavljen dokument američkih obavještajnih agencija, u kojem se tvrdi da je Iran prestao sa pokušajima da napravi nuklearnu bombu još 2003-e godine - dakle dvije godine prije nego što su zvaničnici sa početka ove priče obilazili svjetske političke i vojne centre!!! Amerikanci, takodjer, dodaju stav da je rad na nukleranoj bombi zaustavljen "prije svega radi medjunarodnog pritiska!" Iz Teherana su odmah poručili: "Priznati grešku - nije dovoljno!" Moskva je kroz izjavu ministra spoljnih poslova Lavrova zabilježila još jedan politički poen: "Nema ni dokaza da je Iran ikada počinjao gradnju nulearne bombe!" Predsjednik SAD-a, George W. Bush je u svom govoru pokušao da smanji štetu tvrdeći kako je Iran još uvijek prijetnja, a njegov savjetnik za sigurnosna pitanja, Stephen Hadley, je čak rekao: "To je dobra vijest. S jedne strane smo bili u pravu kad smo bili zabrinuti da Iran gradi nuklearno oružje. S druge strane imamo uspjeh jer se to nije dogodilo. Isto tako nam to govori da rizik da Iran dobije nuklerano oružje još uvijek postoji!" Politika je čudna biljka - možeš tumačiti kako god hoćeš, pitanje je samo ko će to tvoje tumačenje prihvatiti.

Ali, ima mnogo važnijih pitanja bez odgovora. "Ne postoje dokazi da Iran gradi nukelarno oružje!" - rekao je prije tjedan ili dva ruski predsjednik Vladimir Putin i – sada izgleda - bio je u pravu. "Mi ne gradimo nuklearno oružje!" - govorio je Iranski predsjednik i, sada izgleda, da je bio u pravu. Otkud onda da spoljna politika SAD-a već godinama tvrdi da Iran gradi nuklearno oružje?? Na osnovu kojih dokaza i na osnovu kojih istraživanja?? Ispada - na osnovu pogrešnih dokaza i pogrešnih istraživanja. Svjetski se tisak zato pita šta je onda sa spoljnom politikom američkog predsjednika koji je prije samo nekoliko tjedana, a u povodu, sada navodne, pripreme proizvodnje nuklearnog oružja, čak govorio o III svjetskom ratu!!! Kako to Bush računa da će dobiti podršku za još čvršće sankcije protiv Irana za koje se na svom putu po Evropi ovih dana zalagao podsekretar u američkom State department-u, Nicholas Burns! Ili, možda, on nije ni znao da je Iran zaustavio proces proizvodnje nuklearnog oružja još 2003-e godine!!??

Slijedeća ozbiljna tema u svjetskom tisku o kojoj će sasvim sigurno još biti riječi je nešto što se, donedavno, nikad nije ni postavljalo kao pitanje. Naime, kako su američke obavještajne agencije potpuno promašile u procjenama oko Iraka i oružja za masovno uništavanje, kako to da su promašile i u slučaju Irana i nuklearnog oružja!! Konačno, sa kojom će se količinom sigurnosti prihvaćati neko slijedeće otkriće američkih obavještajnih agencija!!

Treća zainteresirana strana, Izrael, tvrdi da američke agencije nisu u pravu, odnosno da su bile u pravu ranije - kada su tvrdile da Iran priprema proizvodnju nuklelarne bombe!! Ehud Barak, ministar odbrane Izraela: "Jeste, točno je da je Iran bio zaustavio plan da proizvede nuklearnu bombu 2003-e ali je u medjuvremenu nastavio sa svojim programom!!??". On dalje kaže: "Mi sebi ne možemo dozvoliti da odahnemo samo zato što je objavljen jedan obavještajni izvještaj sa druge strane zemljine kugle, pa makar on bio i od našeg najboljeg prijatelja. Znate, riječi ne zaustavljaju bombe!" Riječi naravno ne zaustavljaju bombe, ali riječi mogu "proizvoditi" bombe!! Tvrdnje, pogrešne naravno, da Irak ima oružje za masovno uništavanje su doveli do rata. Tvrdnje, čini se pogrešne, da Iran gradi nuklearnu bombu su mogle dovesti do "III svjetskog rata" tvrdio je američki predsjednik.

Poznati washingtonski mjesečnik "Foreign policy" u svom broju od studenog ove godine objavljuje analizu Barbare Slavin, eksperta Američkog Instituta za mir, u kojoj autor tvrdi da je "čitava serija teških diplomatskih pogrešaka učinjenih od strane Bushove administracije inaugirala zaštitnike islamske revolucije kao vodeću snagu". Ona dalje dodaje da je "umjesto očekivane pojačane podjele unutar iranske vlade koja bi jačala "moderne" snage došlo do podjele koja ima obrnuti efekat - jačanje ekstremista."

Neka se moji čitaoci samo prisjete koliko je nevolje svijetu prouzrokovao Balkan i koliko to već dugo traje. I ako tako jedno malo i ne baš značajno područje izaziva toliko nevolja u svijetu - koliko ih tek može izazvati jedna velika i po gotovo svim elementima najjača zemlja u svijetu!!??

Jedan je evropski stručnjak, nakon što je one 2005-e godine, vraćam se na početak kolumne, saslušao prezentaciju američkih obavještajnih stručnjaka, rekao slijedeće: (citat prenosim iz "International Herald Tribune-a") "Ja mogu falsificirati podatke koje ste iznijeli. Lijepo ste to uradili ali sumnja - ostaje!"

Ono što je možda još u svemu najgore, citiram ponovo "International Herald Tribune" jeste da je Bijela kuća sada u teškoj poziciji: "Izvještaj da Iran ne pokušava da napravi nuklearnu bombu ima isti onaj kredibilitet kao i onaj prethodni izvještaj koji je tvrdio ' sasvim obrnuto!"

XS
SM
MD
LG