Dostupni linkovi

Za Simića je i rat legalna opcija


Aleksandar Simić
Aleksandar Simić

Savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić izjavio da će Srbija Kosovo braniti svim sredstvima koje ima na raspolaganuju, dodajući da je rat isto tako pravno sredstvo kada ne postoje druga.

Ovakva agresivna i ratnohuškačka izjava visokog vladinog službenika neizostavno otvara pitanje da li je to i zvanični stav vlade Srbije ili je Simić govorio u lično ime.

“Rat je isto tako pravno sredstvo kada ne postoje druga. Znači kada neko ne poštuje Savet bezbednosti koji je jedini dužan da reaguje kada neko preti agresijom i ratom, onda državi ne ostaje ništa drugo nego rat”.

Tako je savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić gostujući u emisiji RTS “Upitnik” u kojoj je razgovarao sa savetnikom kosovoskog premijera Azemom Vlasijem odgovorio na pitanje šta to nedostaje kada svakodnevno čujemo da se Srbija bori za Kosovo svim pravnim i političkim sredstvima. "Srbija je imala negativno iskustvo iz nekih oružanih sukoba građanskog rata na prostoru bivše Jugoslavije i to je razlog što je pojačana mudrost i pojačana opreznost, ali svakako se državni interesi brane i ratom", takođe je rekao Simić.

Demokratska stranka smatra neodgovornom i opasnom izjavu savetnika premijera Aleksandra Simića, ali ona ne predstavlja stav Vlade Srbije, već isključivo lični stav savetnika premijera kaže u izjavi za naš program portparol DS Jelena Marković:

“Naravno da je nedopustivo da neko ko ima zvanične pozicije, a pozicija savetnika premijera je vrlo visoka, dozvoli sebi lične stvove umesto da izlazi sa definisanim, usaglašenim stavovima koji predstavljaju spoljnu politiku države Srbije. Ono što je važno je da javnost shvati je da to ima karakter ličnog stava i da iza toga ne stoji ni vlada Srbije ni Demokratska stranka koja u vladi učestvuje. Mi smo isključivo i jedino opredeljeni za politiku mira i mirnog rešavanja problema. Ne mislimo da je rat pravno i legitimno sredstvo, kako je gospodin Simić rekao, kojim se rešavaju problemi. Naprotiv, mislimo da je to sredstvo koje je pokazalo da samo izaziva više problema”.

Upravo agresivna politika bivšeg režima koji je ratnim metodama pokušao da reši pitanje Kosova dovela je Srbiju u sadašnju situaciju, smatra visoki funkcioner LDP-a Nikola Samardžić i dodaje da sada isto čini i savetnik srpskog premijera nanoseći pri tom štetu isključivo sopstvenoj državi.

Upravo je ta vrsta nasilja koju u ime Koštunice najavljuje njegov savetnik Simić dovela do situacije u kojoj se Srbija zapravo ne pita o budućem statusu Kosova jer je sebe u tom smislu već diskvalifikovala. To Simić i dalje čini, da li Koštunica potura takve ličnosti kako bi plašili javnost u Srbiji, ne znam, ali u svakom slučaju ne verujem da će to doprineti, ne budućem statusu Kosova koji bi odgovarao Srbiji nego bilo kakvom ozbiljnom uticaju Srbije u regionu i njenom međunarodnom ugledu”.

Sociolog Zagorka Golubović smatra da je izjava savetnika premijera Koštunice Aleksandra Simića da će Srbija braniti Kosovo svim sredstvima, i da je rat takođe pravno sredstvo jako opasna i upozorava:

“Plašim se da to nije njegova glupost nego da kroz njega govori njegov šef koji neće da se eksponira, a koji misli verovatno isto što i on”.

Postoje sasvim drugačiji načini na koje se može rešavati pitanje Kosova ističe portparol DS Jelena Marković i naglašava da se ne sme prokockati još jedna prilika za evropsku budućnost Srbije.

“Ne znam da li je moguće da u Srbiji postoji iko ko ne razume da je ratna politika dalekosežno štetna pre svega za Srbiju i njene građane, da time, bilo pozivima na ratnohuškanje iza kojih ne stoji stvarna namera ili stvarnom namerom da u ratu učestvujemo, ne dobjamo ništa osim da uništavamo sopstvenu zemlju i njenu budućnost”.

Sociolog Zagorka Golubović, na posletku, zaključuje da je posebno zastrašujuća činjenica da savetnik premijera Srbije nije vodio računa da je na ovim prostorima ratna politika tokom devedesetih godina izazvala tragediju nesagledivih razmera.

“Da se takve stvari danas izriču u Srbiji, pa to je nešto stvarno čime bi trebalo da se pozabavi sud .”

XS
SM
MD
LG