Dostupni linkovi

Zapad se nada kontroliranom proglašenju nezavisnosti


Albanac prolazi pored grafita na zidu zgrade u Kosovskoj Mitrovici
Albanac prolazi pored grafita na zidu zgrade u Kosovskoj Mitrovici

Londonski "Independent" se danas u nekoliko tekstova bavi Kosovom.. Ocjenjuje se kako nije "pitanje da li će Kosovo proglasiti nezavisnost, već kada", te analizira – hoće li taj proces završiti bez turbulencija?

SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka nadaju se "kontroliranom i koordiniranom" proglašenju nezavisnosti pokrajine, koje bi vremenom dovelo do priznavanja države Kosova od strane pojedinaćnih vlada zemalja širom svijeta, procjenjuje trenutnu diplomatsku igru oko Beograda i Prištine londonski Independent. List procjenjuje da proglašenje nezavisnosti ne treba očekivati prije sredine januara, te da su stanovnici Kosova, svjesni da još uvijek kao najbolja ponuda na stolu stoji plan o medjunarodno nadgledanoj nezavisnosti koji je predložio specijalni izaslanik UN Martti Ahtisaari. No, ukoliko bi plan bio primjenjen bez pristanka Rusije, Evropska unija bi morala biti spremna otvoreno se suprotstaviti zvaničnoj Moskvi. No, pitanje je da li je takvo jedinstvo u EU uopšte moguće ako se zna da najmanje sedam od 27 članica otvoreno protivi nezavisnosti Kosova, u strahu od izazivanja lančane reakcije širom svijeta, navodi list.

U redakcijskom komentaru pod naslovom "Lokalne strasti i želja za razvodom", "Independent" piše da nedavni krah pregovora Beograda i Prištine prijeti da izazove period novih i opasnih nestabilnosti u čitavom regionu. U diplomatskim krugovima u Brusselsu izražava se zebnja zbog mogućeg izbijanja sukoba na Kosovu, koji, smatra list prijete da se rašire i izvan granica pokrajine. Iako su Beograd i Priština saopštili da neće pribjegavati nasilju, u sredini kao što je Kosovo - gdje je nezaposlenost veoma visoka, a stanovištvo pretežno mlado - i najmanja varnica je dovoljna da izazove požar, piše "Independent".

Nakon što je postalo jasno da razvod Srbije i Kosova neće biti bezbolan kakav je bio onaj izmedju Češke i Slovačke, Evropa mora pokušati spasiti što se spasti može, smatra "Independent". Treba prihvatiti da će Kosovo proglasiti nezavisnost; da će Srbija, rame uz rame s mnogim afričkim državama, odbiti tu nezavisnost priznati i da će Rusija svakako upotrijebiti svoje pravo veta u Savjetu sigurnosti UN. Najbolje što Kosovo može očekivati je nelagodan status polupriznate države, ali će puno priznanje doći vremenom, kao posljedica stanja na terenu, smatra list.

U članku pod naslovom "Podjela je najbolji odgovor", bivši britanski ambasador u Srbiji i Crnoj Gori, Sir Ivor Roberts za "Independent" piše da je možda došlo vrijeme da se, usljed ćorsokaka u koji su oko Kosova upale Rusija i zapadne zemlje, u obzir uzmu i neka "alternativna rešenja".

On navodi da su SAD, obećanjem predsjednika George W. Busha da će Kosovo biti nezavisno prilikom posjete Albaniji u junu, praktično ugrozile pregovore o statusu pokrajine mnogo prije nego što su oni uopšte počeli. Zapadu se žuri da Kosovu da nezavisnost iz čistog straha, smatra Roberts, odnosno iz želje da se izbjegne revanšizam nezadovoljnog albanskog stanovništva, u kome bi deblji kraj izvukle na Kosovu prisutne NATO-trupe; stoga, smatra on, Kosovu treba dati nezavisnost, ali ne u sadašnjim granicama.

Potpuno je apsurdno, zabraniti podjelu Kosova zbog straha od moguće podjele BiH, ili zabraniti Kosovu i Albaniji da se u budućnosti ujedine - ukoliko obje strane to budu željele.

XS
SM
MD
LG