Dostupni linkovi

Sanje opasne društvene patologije


Članovi "Srpskog ravnogorskog pokreta" i "Nove Srbije" protestuju protiv promocije devete knjige Pešćanik FM u Centru za kulturu u Aranđelovcu
Članovi "Srpskog ravnogorskog pokreta" i "Nove Srbije" protestuju protiv promocije devete knjige Pešćanik FM u Centru za kulturu u Aranđelovcu

U Aranđelovcu je u ponedeljak uveče prekinuta promocija emisije ‘Peščanik’ koja se već godinama emituje na radiju B92. Po rečima organizatora, učesnici tribine u poslednjem trenutku uspeli su da izbegnu linč od strane okupljenih građana među kojima je najviše bilo pripadnika Srpske radikalne stranke i stranke Nova Srbija.

Nova Srbija saopštila je danas da je ta partija organizovala sprečavanje tribine emisije ‘Peščanik’ kao deo borbe države da potvrdi suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Incident su osudili predsednik Srbije Boris Tadić i više stranaka, nevladinih i strukovnih organizacija, a od incidenta se ogradio i zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić, koji je naveo da je policija trebalo da ukloni one koji su ometali skup.

Oko 200 pristalica radikala i Nove Srbije sprečilo je održavanje promocije emisije ‘Peščanik’ u Domu kulture u Aranđelovcu. Mediji prenose da su u sprečavanju promocije emisije ‘Peščanik’, koja se emituje na Radiju B92, učestvovali i predstavnici Ravnogorskog pokreta iz Aranđelovca i Topole, Udruženja građana ‘Naši’ i ‘Svetozar Miletić’ kao i Srpski demokratski pokret. Pedesetak protivnika održavanja tribine ušlo je u salu, u kojoj se u tom trenutku nalazilo oko stotinu građana koji su iščekivali početak tribine. Autorke emisije, Svetlana Lukić i Svetlana Vuković, kao i njihovi gosti, uspeli su da napuste salu Doma kulture samo nekoliko trenutaka pre nego što je uletela veća grupa ljudi.

Na promociji je bilo predviđeno da govore Mirko Ðorđević, Vesna Rakić-Vodinelić, Teofil Pančić, Miljenko Dereta i Petar Luković. Svetlana Lukić, kaže za RSE, da taj incident, zapravo, nema nikakve veze sa promocijom ‘Peščanika’:

”To bi bio najmanji problem - da je to samo prekid promocije emisije ‘Peščanik’. To je bila jedna veoma brutalna demonstracija sile, jedna pokazna vežba, da tako kažem, koja će biti ponavljana, u to sam uverena, narednih meseci u Srbiji. To je bila pokazna vežba za sve one koji su se usudili da misle drugačije o tim takozvanim velikim nacionalnim pitanjima, kao što je status Kosova i sl. Većina tih ljudi, koji su tamo mitingovali, su mi pretili ali ne znam šta su pričali jer ih nismo slušali – neko je upro prstom u nas i rekao da smo nacionalni izdajnici, da pričamo protiv SPC. U nama su prepoznali žrtve i mislim da smo mi bili neka vrsta testa. Nastavićemo, naravno, i dalje da radimo našu emisiju, ali mislim da bi ovo trebala da bude opomena ovom društvu jer ja ovo nisam videla a pratila sam i mitinge i kontramitinge od ’88. godine – ovo je bilo zaista zastrašujuće i na ivici linča.”

Sa druge strane, organizatori ističu da je su za prekid tribine najodgovorniji Ivan Ivanović, predsednik ugruženja građana ‘Naši’ i grupa okupljena oko Dragana Jovanovića, predsednika opštine Topola koji je i visoki funcioner Nove Srbije. U saopštenju Nove Srbije, koje je potpisala portparolka te stranke Dubravka Filipovski, navodi se da se ta stranka "juče u Aranđelovcu odlučno suprotstavila antiustavnoj i antisrpskoj kampanji koju već duže vreme LDP, uz medijsku podršku RTV B92, vodi protiv države Srbije i njenog ustavnog poretka".


Međutim, Dragan Jovanović odbacuje tvrdnje organizatora tribine da su on i ljudi, koji su sa njim došli iz Topole u Aranđelovac, odgovorni za prekid tribune i verbalne napade na njene učesnike, a saopštenje svoje stranke, kaže, ne želi da komentariše:

”Ja lično, kao Dragan Jovanović, nisam. Ja sam sa dvadesetak svojih prijatelja krenuo tamo, ali sam krenuo kao građanin, kao neko ko je iz srca Šumadije, iz Topole. Ako je mogao Teofil Pančić da dođe iz Beograda i da priča šta već priča što ne bih mogao i ja da dođem iz Topole i da prisustvujem tome. To što policija nije htela da me pusti to je druga stvar. Bilo je ljudi iz stranke, iz Aranđelovca, koji su tamo došli, ali to nema veze sa mnom - vi ste me pitali kao Dragana Jovanovića i predsednika opštine Topola da li sam to organizovao i ja sam odgovorio da nisam. Apsolutno stojim iza toga.”

Uprkos policijskom obezbeđenju ipak je došlo do incidenta. Svetlana Lukić o postupanju policije u ovom slučaju kaže:

”Vrlo su lukavo postupili, sproveli su nas kordonom i brinuli o našoj fizičkoj bezbednosti, ali su u isto vreme u salu puštali manje grupe od 15-ak ljudi. Oni su ulazili sa megafonima i omogućeno im je da zauzmu salu i mikrofone. Dakle, sprečili su, navodno, incidente a u isti mah su sprečili i održavanje naše promocije.”

Pre dve nedelje, takođe u Aranđelovcu, već je otkazana promocija emisije ‘Peščanik’, odlukom direktora aranđelovačkog Doma kulture. To je bilo obrazloženo potrebom da se spreče sukobi, potencirani kampanjom u lokalnim elektronskim medijima, u kojima je nevladina organizacija ‘Naši’ insistirala na navodnom antisrpskom karakteru emisije ‘Peščanik’. Vesna Rakić-Vodinelić, profesorka na pravnom fakultetu Union, kaže za RSE, da je sinoćni prekid promocije ‘Peščanika’ veoma zabrinjavajuć i da taj incident pokazuje nekoliko stvari:

”Ako hoćemo da damo neku dijagnozu, polazim od toga da sam po profesiji pravnik, ovo što se nama desilo jeste zapravo diskriminacija s obzirom na ideološko stanovište, stvarno ili pretpostavljeno. Sa druge strane, to je kršenje prava na slobodu izražavanja i slobodu reči. Budući da je to kršenje bilo masovno, da je bilo praćeno neredima, to može u celoj ovoj politički zatrovanoj atmosferi da predstavlja jedan vrlo ozbiljan znak – znak da onaj ko nije saglasan sa ideologijom glavnog toka, šta god taj glavni tok bio danas u Srbiji, može biti fizički onemogućen da uživa svoja elementarna ljudska prava. To je stanje opasne društvene patologije.”

XS
SM
MD
LG