Dostupni linkovi

Putinova igra na kartu carizma i sovjetizma


Članovi grupe Nashi na mitingu u Moskvi, 3. 12. 2007.
Članovi grupe Nashi na mitingu u Moskvi, 3. 12. 2007.

Izbori za rusku Dumu završili kako se očekivalo. Putinova "Jedinstvena Rusija" uvjerljivo je pobjedila osvojivši više od dvije trećine poslaničkih mandata. Opozicija je po svemu sudeći, na duže vrijeme izbrisana sa ruske političke scene.

Putin je sa ovim izborima osigurao pravo da ostane neprikosnoveni lider nove Rusije koji će Zapadu nastaviti pokazivati "mišiće." Koje su posljedice Putinove pobjede na socijalnom i ekonomskom planu u samoj Rusiji, ali i na međunarodnom planu ?

Jedinstvena Rusija je prema neslužbenim rezultatima osvojila oko 64 posto glasova, odnosno dvotrećinsku većinu u državnoj Dumi, dovoljno za promjenu Ustava.

U parlament su ušle još samo tri stranke - Komunistička partija Rusije , ultranacionalistička Liberalno demokratska partija Vladimira Žirinovskog i lijevo orijentirana Pravedna Rusija Seregeja Mironova. Obje partije se smatraju bliskim Kremlju. Ostale stranke nisu uspjele preći izborni prag od 7 posto. Tako, liberalne, reformske partije Jabloko i Savez desnih snaga ostaju izvan Dumu, jer su osvojile tek jedna posto glasova.

Vladimir Putin zadovoljno ponavlja da su izborni rezultati znak povjerenja ruskih građana prema Jedinstvenoj Rusiji.

"Sada je apsolutno jasno da Rusi više nikada neće dopustiti da zemlja krene nekim destruktivnim putem, kao što je to bilo u pojedinim državama post sovjetskog prostora. Po mom mišljenju ovo je najbolji pokazatelj da naša zemlja postaje sve snažnija u ekonomskom i socijalnom pogledu, ali i na medjunarodnoj političkoj sceni"ističe aktualni šef države.

On dodaje da je konačno osnažen i legitimitet ruskog parlamenta, jer Duma sada ima podršku 90 posto birača, pošto je tek 10 posto građana svoj glas dalo onima koji nisu uspjeli ući u parlament .

Za razliku od Putina, koji se hvali demokratskim dosezima , oporbenjaci upozoravaju da su izbori bili nedemokratski.

Garry Kasparov ističe da su ovo bili najnečasniji i najprljaviji izbori u suvremenoj ruskoj povijesti, a " što je najvažnije vlasti se ni zbog čega više uopće ne stide. Svi poznati administrativni resursi su korišteni do maksimuma, upozorio je bivši svjetski šahovski šampion.

No, Putin ima svoje sljedbenike, poput jedne članice pro Putinove mladeži koja poručuje da u Rusiji ima onih koji tu zemlju mrze i koji su je izdali." Sada se takvima obraćam, Vama gospodine Kasianov, gospodine Kasparov i Vama gospodine Limonov, i maloj grupici onih koji vas podržavaju. Stidim se što takvi poput vas žive u Rusiji" ističe ova omladinka.

I Evropska Unija i SAD su ocijenile ruske izbore kao nedemokratske, zbog kršenja osnovnih prava kao što su sloboda govora i okupljanja.

I njemački šef diplomacije Frank Walter Steinmeir je izrazio negodovanje što je na proteklim ruskim izborima izostala promatračka misija OESS-a.

Ruski izbori su, dakle, okončani upravo onako kako su mnogi analitičari prognozirali. Putin je nadmočno pobijedio, osnažio svoju moć. Izbori nisu bili fer, ni demokratski, održani su u atmosferi koja je ozbiljno narušila političku konkurentnost, mediji su bili pristrani, uz Putina naravno. Izborni zakoni su stvarali privid političkog pluralizma.

Robert Coalson, analitičar našeg radija ističe da su izbori i bili organizirani kako bi osigurali Kremlju većinu u Dumi što će Putinu omogućiti da učini takve političke poteze koje će ga na duže vrijeme zadržati u vrhu ruske države.

"Jedinstvena Rusija i sam Putin nemaju neki određeni program. No neke elemente programa ipak su razvili tijekom kampanje. Riječ je prvenstveno anti zapadnoj i anti međunarodnoj politici . Na tome su dobili popriličnu podršku Rusa. Mnogi su bili zadovoljni čvrstim stavom koji je Kremlj pokazao Zapadu, za razliku od onoga kakav je imao Jelcin u godinama svoje vladavine. Nema dvojbe da će Putin nastaviti sa takvom politikom, koristeći se ojačanom pozicijom u samoj Rusiji ,ali i slabostima Sjedinjenih država i evropskih zemalja kada je u pitanju politika prema Iranu, Iraku, Afganistanu. Putin je zapravo u situaciji da bude vrlo agresivan i prema Balkanu, Istočnoj Evropi, te Sjevernom Kavkazu. Uostalom, jedna od prvih izjava lidera Jedinstevene Rusije nakon izborne pobjede je bila da će tražiti priznanje nezavisnosti gruzijskih područja Abhazije i Južne Osetije".

Očekuje se idući Putinov potez. Da li će s obzirom na dvotrećinsku većinu u parlamentu promijeniti Ustav i sebi priskrbiti legitimitet i za treći predsjenički mandat, da li će nakon ožujka iduće godine možda sjesti u premijersku fotelju, i dalje su opcije koje su igri. Bez dvojbe, ma što učinio imati će podršku velikog dijela ruske javnosti, koju je izgradio na čvrstoj ruci u zemlji, ali i stvaranjem iluzije da je Rusija na međunarodnoj sceni ponovno veliki igrač kao u doba carizma i sovjetizma.

XS
SM
MD
LG