Dostupni linkovi

Manjine bi mogle odlučiti o formiranju Vlade


Stjepan Mesić sa predstavnicima SDSS
Stjepan Mesić sa predstavnicima SDSS

Hrvatski predsjednik Stipe Mesić započeo je konzultacije oko formiranja nove Vlade. Danas su na redu bile manjine, koje, po nekim procjenama, mogu biti ključne za sastavljanje Vlade.

Osam zastupnika manjina je preko pet posto ukupnog broja zastupnika i oni mogu biti ti koji će odlučiti o formiranju ove ili one vlade, svjesni su svi u hrvatskim političkim strankama. Možda ne samo zbog toga, konzultacije predsjednika Mesića o formiranju nove Vlade počele su upravo sa njima. Dvojica manjinskih zastupnika su se opredijelili. Zastupnik 11 manjina i svoje romske, Nazif Memedi, izabrao je HDZ, a predsjednik SDA Hrvatske i zastupnik bošnjačke, slovenske, makedonske, albanske i crnogorske manjine, Šemso Tanković, izabrao je već prije izbora SDP. A što je sa ostalima?
Zastupnica češke i slovačke manjine Zdenka Čuhnil nakon razgovora sa predsjednikom Mesićem:
'Većina zastupnika manjina će ostati zajedno i tko bude u mogućnosti da prije svega kvalitetno riješiti manjinska pitanja, koja su u skladu sa Ustavnim zakonom i manjinskim zakonima, taj će očito imati prioritet, ali ovog časa je prerano reći tko je to.'
Ona je pojasnila da je naglasak na dosljednoj službenoj upotrebi dvojezičnosti tamo gdje to zakon propisuje, na zapošljavanju manjina prema zastupljenosti na nekom području i na realizaciji Ustavnim zakonom predviđene mogućnosti da se pripadnicima manjina da dva glasa na parlamentarnim izborima. Jedan bi iskoristili, kao i ostali građani, da izaberu svoje stranačke predstavnike, a drugi da izaberu svoje manjinske zastupnike u Sabor. Sada pripadnici manjina moraju izabrati hoće li glasati za jednu, ili za drugu listu.
Kamo će tri zastupnika Srba? Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac, nakon razgovora:
'Mnogi srpske nacionalnosti smatraju da je normalno da se opredijelimo za SDP.'
Međutim, on je dodao da se politika treba voditi u interesu zajednice i ne smije biti vođena osjećajima u danom trenutku.
Zastupnik mađarske manjine, Deneš Šoja, kazao je da on ne želi ulaziti ni u koju koaliciju, ali da će se nakon formiranja vlade prikloniti većini. Šemso Tanković zatražio je dva mjesta u Saboru za Bošnjake i ponovio da zamjera Sanaderu što otprilike 20 tisuća građana, koji se u popisima vode kao Muslimani, nije na Tankovićevo inzistiranje administrativnom odlukom prepisao u Bošnjake. Potpredsjednik Istarskog demokratskog sabora, Damir Kajin, čija stranka podupire socijaldemokratsko-narodnjački projekt stvaranja većine lijevog centra, apelirao je danas da manjine podrže ovu opciju:
'Ključ izbora po meni u ovom trenutku drže manjine. HDZ nikada neće dati dvostruko pravo glasa, i ako su manjinski zastupnici stvarni zastupnici svojih manjina, o tome moraju voditi računa, a ne da se svedu samo na gole trgovce.'
Nismo ništa konkretno razgovarali, kazao je talijanski zastupnik Furio Radin, nakon izlaska iz Mesićevog kabineta:
'Obzirom na jučerašnje vijesti da ima još dosta vremena do 12. prosinca, to je bio jedan ugodan razgovor o zahtjevima koje imamo i o metodologiji koja će se primijeniti.'
Mesić je konzultacije započeo bez konačnih i službenih rezultata ovih izbora. Zašto - govori analitičar Davor Gjenero:
'Predsjednik republike mora početi konsultacije danas i nije istina da ima puno vremena. Ustavni rokovi predviđaju da Sabor mora biti na konstutivnu sjednicu sazvan najkasnije do 15. prosinca. Kada bi smo se igrali i ostavili početak konzultacija za nakon 12. prosinca, našli bi smo se u neugodnosti i stisci sa vremenom.'
Iako - Nije gotovo kad je gotovo, nego kad ja kažem da je gotovo, kazao bi legendarni splitski kantautor Toma Bebić. Izbori koji će se sljedećeg vikenda ponoviti na svega četiri od preko 6500 biračkih mjesta, mogli bi dovesti u pitanje rezultate upravo prvog HDZ-ovog saveznika iz redova manjina - Ramiza Memedija.
XS
SM
MD
LG