Dostupni linkovi

Kontroverze oko proslave albanskog praznika


Arhivski snimak
Arhivski snimak

Na jugu Srbije u opštinama Bujanovac i Preševo, danas je obeležen Dan zastave, koji Albanci smatraju svojim najvećim nacionalnim praznikom. I dok je za Albance isticanje albanskih zastava čin nacionalne identifikacije, za zvaničan Beograd to je sporno jer se takvi postupci kose sa važećim zakonima.

U Bujanovcu je danas tokom obeležavanja albanskog praznika Dana zastave na svečanoj akademiji u Domu kulture intonirana himna te države, a u Preševu je ovaj dan obeležen i isticanjem srpske i albanske zastave na zgradi lokalnog paralamenta.

Na mitingu u Preševu okupljni su nosili albanske i američke zastave, kao i nekoliko transparenata na kojima je pisalo 'Nećemo militarizaciju', 'Preševska dolina je Kosovo' i 'Hoćemo NATO posmatrače' .

Albanski zvaničnici u deklaraciji koju su danas uputili javnosti navode kako političari u Srbiji žele da im uskrate pravo na poštovanje nacionalnih simbola i obeležavanje albanskih nacionalnih praznika.

Merdžan Memiši, potpredsednik SO Preševo, kaže za RSE, da Albanci u na jugu Srbije ne žele da se odreknu svojih nacionalnih simbola:

"Znaju se granice etničke Albanije iako mi živimo ovde sa činjenicom da se desio jedan oslobodilački rat. Podrazumeva se smo tražili sva naša prava ali ipak ovde nam nije omogućeno da upotrebimo albanske nacionalne simbole i danas mi smo slavili uz protest i tražimo od međunarodne zajednice i srpske vlade da nam dozvoli da uoptrebimo nacionalnu zastavu."

Nenad Ðurđević, direktor Koordinacionog centra za jug Srbije, kaže za RSE, da uprkos postavljanju albanske zastave na zgradu opštine u Preševu kao i intoniranja albanske himne u Bujanocu, vlasti u Srbiji to ne smatraju provokacijom:

"Ono što je vrlo indikativno je da su u tome učestvovali i srednjoškolci, koji su se okupili u Preševu, i skandirali neke parole. Na opštinu je pored srpske postavljena albanska zastava koja je posle 10 minuta skinuta. Čini mi se da to više postaje neka vrsta folklora koji, na neki način, proslavljaju omladinci koji često mogu da budu zloupotrebljeni u političke svrhe. Mislim da su se aktivnosti i politika Vlade i Koordinacionog tela, u komunikaciji i saradnji sa predstavnicima lokalne samouprave i albanskim liderima, pokazale kao dosta dobre. To je više obeležavanje neke vrste kulturnog praznika nego nacionalistička provokacija."

Ekspertkinja za prava nacionalnih manjina Aleksandra Vujić, kaže za RSE, da Zakon o zaštiti sloboda i prava nacionalnih manjina dozvoljava manjinama privatno i javno korišćenje nacionalnih simbola, ali precizira da u odeljku «Upotreba nacionalnih simbola» član 16. stoji da taj simbol ne sme biti identičan sa simbolom i znamenjem druge države:

"Ovakva odredba je bila predmet negodovanja albanske nacionalne manjine na jugu Srbije. U alternativnom izveštaju o primeni Konvencije o zaštiti nacionalnih manjina, koji je bio poslat Savetu Evrope ove godine, stoji da su nacionalni simboli Albanaca na jugu Srbije mogli da se koriste od '60-ih do '90-ih godina u Srbiji kao poseban vid tradicije u kulture Albanaca, ali da je ovo pravo ukinuto upravo donošenjem Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Još je pomenuto i istaknuto da sličan problem nemaju Abanci u Crnoj Gori i Makedoniji, te da je zabrana upotrebe simbola jedan od razloga zbog kojeg Albanci u Srbiji nisu do sada osnovali svoj nacionalni savet."

Ali, za Nenada Ðurđevića, upravo, stvaranje Albanskog nacionalnog saveta, moglo bi efikasno da reši sve probleme u vezi sa upotrebom albanskih nacionalnih simbola:

"Mi pokušavamo, Koordinaciono telo i ostale institucije Vlade, da sa međunarodnom zajednicom ubedimo albanske predstavnike da formiraju svoj nacionalni savet koji bi onda mogao, u saradnji sa institucijama Republike Srbije, da reguliše način praznovanja albanskih nacionalnih praznika, način isticanja njihovih simbola i slično. Trenutno smo u razgovorima oko toga i nadam se da ćemo uspeti da se dogovorimo kako bi u buduće svaka vrsta proslavljanja nacionalnih praznika, na koje svaka nacionalna zajednica ima pravo, mogla da protekne u skladu sa našim zakonima."

Svečanosti u Bujanovcu nisu prisustvovali predsednik opštine Nagip Arifi i njegov zamenik Jonuz Musliu koji zajedno sa Rizom Halimijem i predsednikom opštine Preševo Ragmi Mustafom danas borave u Tirani na poziv predsednika Albanije Bamira Topija.

XS
SM
MD
LG