Dostupni linkovi

Završni pregovori Beograda i Prištine


Članovi Trojke za Kosovo, Wolfgang Ischinger ispred EU, Frank Wisner ispred SAD-a i Aleksandr Botsan-Kharchenko ispred Rusije
Članovi Trojke za Kosovo, Wolfgang Ischinger ispred EU, Frank Wisner ispred SAD-a i Aleksandr Botsan-Kharchenko ispred Rusije

Pregovori predstavnika Beograda i Prištine u Badenu kraj Beča počeće danas, a biće završeni u srijedu predstavljanjem osnova izvještaja posredničke "trojke".

Izvještaj će prvo biti dostavljen Kontakt grupi, a zatim i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija. Na dnevnom redu pregovora biće: pregled dosadašnjeg toka pregovora, mogući dodatni predlozi, konačna prezentacija obje strane, zaključci posredničke trojke i predstavljanje osnova izvještaja o pregovorima.

Srpski premijer Vojislav Koštunica je ocijenio da se pregovori održavaju u atmosferi "pojačanih pritisaka na srpsku stranu". On smatra da su pritisci na Beograd toliki da se može govoriti o "nasilju, s ciljem da se Srbija privoli da dobrovoljno saučestvuje u otcepljenju Kosova". "Srbija sve prijetnje i eventualne nagrade usmjerene na tako nešto unaprijed odbacuje", poručio je Koštunica.

Srpski predsjednik Boris Tadić i Koštunica jasno su stavili do znanja međunarodnoj zajednici i Prištini da će svi postupci i odluke u pravcu nezavisnosti južne srpske pokrajine za Srbiju biti ništavni. Državni vrh Srbije uporište u tom stavu nalazi u međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244, kao važećem pravnom okviru za traženje rješenja za Kosovo, a on potvrđuje suverenitet Srbije.

Kosovski Albanci smatraju da je scenario poslije Badena već napisan - proglašenje nezavisnosti i obećano priznanje Zapada, podsjećaju agencije.

Predstavnik američkog Stejt Departmenta Nikolas Burns tvrdi da će, ukoliko do 10.decembra ne bude postignut obostrano prihvatljiv dogovor, najbolje rješenje biti nadgledana nezavisnost na osnovu plana Martija Ahtisarija, mada je taj predlog odavno propao u Savjetu bezbjednosti. Evropska unija je upozorila političke lidere kosovskih Albanaca da ne čine jednostrane poteze poslije 10.decemba.
XS
SM
MD
LG