Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbi neće preuzeti mandate?


zgrada Skupštine Kosova

Najavljeno je da srpski predstavnici možda neće preuzeti mandate u Skupštini Kosova. Ocenjuju da su izbori od 17. novembra bili neregularni zbog glasanja raseljenih lica poštom i nepostojanja dovoljnog broja fiksnih biračkih mesta.

Političke partije kosovskih Srba dovele su u pitanje preuzimanje mandata u Skupštini Kosova ukoliko se ne reši problem prebrojavanja između 7 i 10 hiljada glasova raseljenih Srba pristiglih putem pošte. To je izjavio lider Srpske demokratske stranke Kosova i Metohije, Slaviša Petković. On je pozvao Centralnu izbornu komisiju da prizna kako je rekao prevaru.
“Juče popodne (21.novembar) smo imali sastanak, sve stranke koje su izašle na izbore, i dogovorili smo se da ako se to slučajno desi verovatno nećemo preuzeti mandate i nećemo se oko toga verovatno ni pogađati.”
Slaviša Petković je naglasio da su Srbi bili prisiljeni da bojkotuju izbore zbog pritiska Vlade u Beogradu. Petković je optužio međunarodnu zajednicu zbog toga što srpski birači na dan izbora nisu imali gde da glasaju.
“Noć pred izbore mi kao srpska zajednica nismo znali gde su biračka mesta, 17. ujutru su naši birači zvali nisu znali gde da idu na biračka mesta. Kompletno centralno Kosovo je glasalo na tri izborna mesta, to su stvari koje čine ove izbore totalno neregularnim.”
Govoreći o izborima, šef misije OEBS-a na Kosovu Tim Guldman je kazao da su generalno izbori protekli u miru, bez incidenata i većih tehničkih problema, dok su male neregularnosti bezazlene. OEBS je ocenio da je ukupan odziv od oko 43 posto izašlih birača na izbore prihvatljiv, ali da je odziv Srba bio jako mali. Ambasador Guldman je rekao da je izlazak na izbore pojedinaca odluka koja se mora poštovati, ali da je poziv na bojkot od strane vlasti u Beogradu za svaku kritiku.
“Mi smo kritikovali pozive na bojkot izbora iz Beograda, kao i pozive insititucija sa severa Kosova, zvaničnika škola i bolnica, koji su takođe pozvali Srbe da ne izađu na izbore”, izjavio je Guldman.
Istovremeno, srpski političari su izneli stav da za mali odziv Srba nije bila presudna preporuka Beograda o bojkotu izbora, već loš položaj srpske zajednice i ranije loše iskustvo u kosovskim institucijama. Načelnik Kosovskog okruga pri Vladi Srbije Srđan Vasić je istakao da nije presudio stav Beograda, već lični stav kosovskih Srba da se nisu stekli uslovi za izlazak na kosovske izbore.
“Međunarodna zajednica i institucije koje su bile zadužene za izbore znali su rasopoloženje Srba da neće izaći na izbore i ništa nisu preduzeli, ništa nisu konkretno uradili da se to raspoloženje kod Srba promeni. Da li su i oni priželjkivali bojkot Srba, oni treba da daju odgovor na to pitanje.”
Na izborima za Skupštinu Kosova, odbornike i predsednike 30 opština najveći broj glasova dobila je Demokratska partija Kosova, Hašima Tačija. Potpredsednik Demokratske partije Hajredin Kuci je kazao da će buduća Vlada Kosova i pored bojkota izbora od strane Srba, biti otvorena za sve građane.
“Vlada će biti multietnička i pozivam predstavnike srpskih partija da aktivno učestvuju u radu kosovske Vlade u određenim resorima, ali ne samo onako kako predviđa Ustavni okvir već i kao vladin partner”, rekao je Kuci.
U svakom slučaju, predstavnici međunarodne zajednice su izrazili nadu da će posle izbora političke partije i Albanaca i Srba raditi zajedno u cilju boljeg razumevanja među zajednicama.Šef misije OEBS-a je kazao da je zajednička obaveza svih partija da rade na izgradnji multietničkog društva a posebno Albanaca.
“To je opšti politički zadatak, ali mi smo istakli da očekujemo od albanskih predstavnika da spovedu svoje planove o integraciji svih građana u buduće kosovsko društvo”, kazao je Guldman.
XS
SM
MD
LG