Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd o statusu, Priština o budućim odnosima


Wolfgang Ischinger

Nakon što je pretposlednja runda pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova završena bez pomaka, evropski predstavnik u trojci Kontakt grupe Volfgang Išinger izjavio je da očekuje bar dogovor o budućoj saradnji dve strane.

Predstavnik EU u posredničkoj trojci Volfgang Išinger navodi da bi dogovorom o partnerstvu između Beograda i Prištine došlo do značajnog smanjenja rizika, razvoja investicija i tržišta, poboljšanja perspektiva za integraciju u EU, znatne ekonomske obnove Kosova, kao i trajnog rasta u Srbiji. "Naravno da bi sporazum o statusu bio idealan, ali je to, nažalost, nešto što ne možemo očekivati" pre kraja pregovora 10. decembra, rekao je Išinger.

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić, međutim, kaže da je za državni tim Srbije staus jedina tema pregovora:
"Bilo je jasno iz istupanja naših predstavnika, a posebno iz poslednje reči premijera da Srbija ne želi da zameni temu statusa za temu odnosa ili nekakvog partnerstva između Beograda i Prištine. O takvim odnosima je moguće razgovarati samo kada se završe razgovori o statusu i kada se status utvrdi u skladu sa Rezolucijom 1244 i međunarodnim pravom."
Ponavljajući da je Kosovo sastavni deo Srbije, a ne susedna država, i državni sekretar za Kosovo Dušan Proroković kaže da Beograd odbacuje svaku mogućnost razgovora o budućim odnosima:
"Mi imamo neke unapred zadate konstante kada razgovaramo o budućem statusu KiM. Te zadate konstante tiču se poštovanja međunarodnog prava i nekog iz međunarodno-pravnih okvira koji regulišu stabilnost regiona u celini. Ne možemo razgovarati o budućim odnosima dve države zato što to nije tema razgovora, a ni KiM nije država već je sastavni deo Srbije pod privremenom upravom međunarodne civilne misije."
Brusel, 20.novembar,2007 Srpska deleacija na pregovorima o budućnosti Kosova.
I dok srpska strana odbija da razgovora o budućoj saradnji, član Spoljnopolitičkog saveta ministarstva spoljnih poslova Srbije Vatroslav Vekarić navodi da je ovo tema o kojoj bi trebalo razgovarati jer će, kakav god da bude status, ona doći na dnevni red. Vekarić smatra da predlog Volfganga Išingera pokazuje da je trojka sada definitivno uverena da nikakav sporazum Beograda i Prištine o statusu neće biti postignut:
"Bez jednog takvog predloga rezultat trojke bi bio jedna potpuna nula. To je pokušaj da se niz stvari koje se tiču ekonomske saradnje i drugih pitanja, koja će u svakoj varijanti statusnog rešenja doći kad-tad na dnevni red, već sada otvore i da se približe stavovi oko toga. To su stvari koje treba rešavati, međutim, poznati su stavovi dveju strana prema tom predlogu i iz svega najverovatnije neće izaći ništa naročito."
I dok u Beogradu očekuju da će se nadalje razgovarati o budućem statusu Kosova, uz poruke da je Kosovo sastavni deo Srbije, Priština ostaje pri stavu da je nezavisnost jedino rešenje i da bi trebalo razgovarati o poststatusnim pitanjima.
Tako dve nedelje pre isteka roka za pregovore, dve strane ostaju čvrsto pri svojim stavovima i postavlja se pitanje šta će se dogoditi posle 10. decembra. Vatroslav Vekarić smatra da postoji više scenarija, ali ono što je izvesno je to da će se problem ponovo preseliti u Savet bezbednosti:
"Verovatno će se stvar prelamati dalje, kasnije u UN ili u okviru EU itd. Jedno je sigurno a to je da će EU biti prisiljena da se izjasni eksplicitnije o celom problemu, da će pritisak i napor EU da postigne zajednički stav biti pojačan – kakav će biti ishod teško je reći. Formalno gledano problem će se ponovo preseliti u UN, u Savet bezbednosti, a kako će se tamo rešavati videćemo."

Priština ne odbacuje Išingerovu inicijativu

"Komentarišući izjavu Volfganga Išingera analitičar Lulzim Peći kaže:

“To je pokušaj sprečavanja sukoba nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova i put ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, što može potrajati godinama sve dok ne dođe do obostranog priznavanja.”
Brisel -- 20. novembar, 2007. godine. Kosovska delegacija na pregovorima u Briselu.


Jedan drugi analitičar Belul Beqaj, sa kojim smo takođe danas razgovarali, ističe da su se pregovarači i posrednici nakon dugotrajnog pregovaranja vratili na početak procesa i dodaje:

"Sada je ključno pitanje - kako nastaviti dalje bez rešavanja suštinskog pitanja - pitanja statusa.”

Beqaj kaže da je cilj Išingerovog predloga da se izbegne konfrontacija između Prištine i Beograda nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova:

“Traže se dodirne tačake o kojima bi se moglo razgovarati, dok bi se suštinski problem – pitanje statusa ostavio po strani dok se ne ublaže konfrontacije, a to će verovatno trajati godinama.”

Luzim Peći ističe da Išingerov predlog neće naći na podršku ni Beograda niti Prištine.

"Međutim, ne mogu da odbacim mogućnost da predstavnici Kosova pod pritiskom međunarone zajednice prihvate taj predlog kao protivuslugu za priznavanja samostalno proglašene nezavisnosti."

Podsećamo da je pregovaračka delegacija Kosova na početku dodatnih 120 dana pregovora izašla sa predlogom sporazuma o dobrosusedskim odnosima između Kosova i Srbije, kao dve suverene i nezavisne zemlje, što je srpska strana odbila.
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

XS
SM
MD
LG