Dostupni linkovi

Neće biti približavanja stavova


Kosovska delegacija na pregovorima u Briselu, 20. novembar 2007

Predstavnici političkih partija, kako Albanaca tako i Srba, ne veruju da je u periodu do 10. decembra moguće približavanje suprostavljenih stavova između delegacija Prištine i Beograda u pregovorima o statusu Kosova.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Fadilj Ferati ističe da nije verovao u mogućnost postizanja kompromisa između dve strane, dok poslednje predloge Beograda vidi kao političke driblinge kako bi se dobilo na vremenu.
«Ja ne vidim šanse, od početka nisam bio optimista da će ovaj proces doneti nešto novo. Dobro je što se još jednom probalo, po poslednjih put pokušalo da se postigne neki dogovor, međutim vidi se da vreme odmiče i predloge koje daje Srbija su samo politički driblinzi, koji pokazuju da se oni nisu ništa promenili u svojoj prirodi.»
Ferati ističe da posle 10. decembra, kada će izveštaj trojke biti predat generalnom sekretaru UN –a, kosovska delegacija treba da izvrši političku procenu procesa pregovora:
«Da bi se zatim, u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, preduzela poslednja mera i izvršilo ponovno proglašavanje nezavisnosti Kosova, posle čega verujem da će započeti priznavanje države Kosovo.»
I sekretar za odnose sa javnošću Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj ističe kako ne očekuje neki značajan preokret:
«Ne verujem da će biti nekog značajnog preokreta, pošto za ovih 120 dana nema neke suštinske promene, kako u odnosima između Prištine i Beograda takođe i u odnosima međunarodnim faktorima, čiji je jedan deo protiv nezavisnosti Kosova Ovo je bio poslednji test da se vidi koliko su SAD i druge određene zemlje mogu da ujedine stav, i to je pitanje koje treba sačekat.»
Hoxhaj kaže kako ne očekuje da će se i na poslednjem sastanku u Badenu u Austriji moći učiniti iskorak u pravcu dogovora i postizanja rešenja:
«Mislim da međunarodna zajednica ima na stolu predlog i rešenje, to je predlog međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija. Taj predlog nudi rešenja za najveći broj problema koje ima Kosovo, iako je taj predlog za građane Kosova bio bolan kompromis, to je i dokument koji takođe nije lako primeniti. Međutim, svako drugo rešenje koje bi mogla da ponudi međunarodna zajednica defintivno ne bi moglo da ponudi rešenje za mnogobrojna pitanja.»
Jedan od lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić ističe kako, imajući u vidu suprostavljene stavove obeju strana, ne može doći do približavanja stavova. Rešenje, prema njemu, sada zavisi od međunarodne zajednice:
«Sada sve zavisi od međunarodne zajednice. Kako međunarodna zajednica bude želela da teče tok razgovora i rešavanje ovog problema, tako će se dogoditi. Prema tome, mislim da su ovo samo pokušaji da se obe strane uključe u rešavanju problema, ali one njihovi stavovi nisu više od izuzetne važnosti, s obzirom da su supristavljeni i da će sve zavisti od međunarodne zajednice.»
Nojkić ističe da međunarodna zajednica mora iskoristiti vreme do sledećeg sastanka kako bi obe strane privolela na prihvatljivo rešenje:
«Ako je međunarodnoj zajednici stalo da dođe do pomaka, onda će u međuvremenu doći do razgovora sa obema stranama, doći do približavanja stavova pre tog roka.»
I politički analitičar Qerim Qerimi ističe kako se u narednom periodu ne može mnogo očekivati, jer je najveći deo ove faze dodatnih pregovora prošao bez i najmanjeg pomaka:
«Realističan pristup bi bio da treba očekivati malo, ako ne ništa, od pregovora.»
To malo, prema njemu, znači da će trojka doći do zaključka da je prosto nemoguće da strane dođu do nekom sporazuma:
«Kao poslednja mera može se zaključiti da su strane iscpile sve mogućnosti i to može biti ono što je pozitivno, da međunarodna zajednica shvati da su sve mogućnosti za sporazumno rešenje iscrpljene i da se nastavi putem drugih mehanizama.»
Pregovaračka delegacija Kosova je i na jučerašnjem sastanku u Briselu ponovila stav da je za nju neprihvatljivo bilo koje rešenje koje ne znači nezavisnost Kosova, dok je srpska strana istrajala na predlogu u suštinskoj autonomiji.
XS
SM
MD
LG