Dostupni linkovi

Strah od mogućih sukoba nakon Tačijeve pobjede


Hašim Tači
Hašim Tači

Više Nema dileme da će Kosovo nakon pobede Hašima Tačija na subotnjim izborima jednostrano proglasiti nezavisnost odmah nakon 10. decembra, bez obzira na podršku Zapada, ocenjuje u ponedeljak svetska štampa.

Međutim, zbog protivljenja Beograda i Moskve takvom potezu, istovremeno se upozorava na rizik od sukoba ne samo na Kosovu već i u celoj regiji.

Albanci su očigledno bili veoma nervozni i razočarani nakon višegodišnjih obećanja Zapada o nezavisnosti, pa su zato dali podršku bivšem političkom lideru Oslobodilačke vojske Kosova, ocenjuje američka agencija za strateška istraživanja "Stratfor", dodajući da sada nema dileme da će nova kosovska vlada proglasiti nezavisnost odmah nakon 10. decembra sa ili bez podrške Zapada.

Britanski "Fajnenšel tajms" međutim piše da je Tači skloniji proglašenju nezavisnosti u saradnji sa Zapadom nego samostalno čime bi se dodatno pogoršala ionako teško ekonomska situacija na Kosovu, gde je skoro 50 odsto stanovništva nezaposleno. Ovaj list ističe da izlaznost manja od 43 odsto pokazuje u kojoj su meri građani razočarani poliitičkim partijama.

Tako britanski "Indipendent" navodi izjavu prištinskog analitičara Agrona Bajramija da "većina partija nije ubedila birače da imaju rešenje za sadašnje probleme". Od 1999. nije bilo značajnijih investicija. Građani se suočavaju sa gotovo svakodnevnim nestašicama struje, tako da će osim vođenja Kosova ka nezavisnosti, Tači, koga američka agencija "Asošieted pres" (AP) poredi sa nekadašnjim politilčkim liderom Irske republikanske armije Džerijem Adamsom, moraće da rešava veoma ozbiljne ekonomske i socijalne probleme. "Indipendent" piše da ako rezultati izbora potvrđuju porast radikalnosti među biračima, onda niska izlaznost ukazuje i na njihovu frustiranost i nepoverenje prema dosadašnjem pregovaračkom procesu za utvrđivanje statusa.

Svetska štampa opisuje Hašima Tačija, rođenog u Drenici, središtu otpora srpskim snagama, kao veoma lukavog političara. Tako "Stratfor" piše da je Tači bio ključna ličnost u organizovanju propagande mašinerije koja je ubzala intervenciju Zapada protiv Srbije 1999.

Nekadašnji student istorije sa nadimkom "Zmija", tokom pregovora u Rambujeu nije popustio pritisku tadašnjega američkog državnog sekretara Medlin Olbrajt da prihvati dokument koji je Kosovu omogućavao visoki stepen autonomije, jer se OVK nije sa tim slagala, podseća Rojters. Vratio se na Kosovo i ubedio svoje saborce. Tači je potom parafirao dokument koji je Srbija odbila nakon čega je usledila intervencija NATO-a. Međunarodni posrednici hvalili su Tačija kao jednu od ključnih ličnosti u stabilizaciji prilika jer je uspeo da rasformira OVK. Međutim, mnogi su smatrali da stoji iza nasilja nad preostalim Srbima nakon ulaska NATO trupa na Kosovo, piše AP. "Stratfor" dodaje da Tači i sada ima kontrolu nad albanskim grupama koje su nedavno zapretile da će ponovo upotrebiti oružje ukoliko Kosovo ne dobije nezavisnost.

Tači je najavio što hitnije formiranje vlade, međutim za to mu je potrebna podrška neke od partija. Fajnenšel tajms piše da će to najverovatnije biti Demokratski savez Kosova pokojnog Ibrahima Rugove, koji je sve vreme do sada bio na vlasti. U slučaju da se odluči za koaliciju sa nekoliko manjih partija, pregovori o kabinetu mogli bi da potraju do posle nove godine, prenosi ovaj list procene prištinskih eksperata.

Dobro organizovani izbori i uobičajena primopredaja vlasti uticaće na jačanje kredibiliteta Kosova u Evropskoj Uniji i SAD od čije podrške itekako zavisi, ocenjuje Fajnenšel Tajms podsećajući međutim da se Rusija i Srbija protive nezavisnosti Kosova i da je sasvim izvesna njegova podela jer Srbi koncentrisani na severu pokrajine, koji su bojkotovali izbore, uspevaju da zadrže punu kontrolu. U tom slučaju preti opasnost da ekstremisti među Albancima i Srbima izazovu nasilje. Takav razvoj događaja mogao bi da podstakne i ostale etničke grupe u regionu na radikalne poteze, pre svega Albance na jugu Srbije ili bosnaske Srbe, ističe Fajnenšel Tajms.

Na opasnost od tenzija pa čak i novog balkanskog rata upozorava i Indipendent, naročito ako prava lokalnih Srba ne budu zaštićena a Srbija i Rusija i dalje se protivile nezavisnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG