Dostupni linkovi

Novo upozorenje iz Brisela


Brisel, sjedište Evropske komisije
Brisel, sjedište Evropske komisije

Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu izraziti "zabrinutost zbog pogoršanja političke situacije u BiH" i zatražiti od svih političkih vođa u BiH da provedu odluke visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka.

To se navodi u nacrtu zaključaka zasjedanja ministara EU i u kojima se ističe da u Mostaru 28. oktobra postignuti dogovor političkih vođa BiH "može poslužiti kao polazište za ponovno povoljno angažiranje stranaka u koalicionoj (centralnoj) vladi" i od potpisnika tog dogovora traži da "provedu nužnu akciju koja slijedi".

"Sporazum o policijskoj reformi u skladu s tri načela EU i dalje ima ključno prvenstvo i jedan je od četiri nužna uslova za dalji napredak (BiH) ka Sporazumu o stabilizaciji i pridruzzivanju (SSP) s EU", navodi se u ovom pripremljenom dokumentu, koji može biti dopunjen raspravom na zasjedanju ministara vanjskih poslova EU.

Također se ukazuje na to da na "političke vođe te zemlje pada odgovornost da se zaustavi podrivanje temelja države, kao i da se obezbijedi puno djelovanje državnih ustanova i pospješenje reformi, presudno važnih za napredak BiH".

XS
SM
MD
LG