Dostupni linkovi

Sve spremno za izbore na Kosovu


Priština, izborni plakati DPK sa likom Hašima Tačija
Priština, izborni plakati DPK sa likom Hašima Tačija

Najviši zvanicnici UNMIK-a, KFOR-a i OEBS-a pozvali su u petak građane Kosova da izađu na izbore, ističući kako su izvršene sve pripreme i stvoreni svi uslovi da izbori prođu u miru i budu uspešni.

Na konferenciji za novinare Sekretarijata Centralne izborne komisije (CIK,) šef UNMIK-a Joakim Riker je ocenio da je CIK uradila ogroman posao da uprkos kratkom roku obezbedi dobru organizaciju parlamentarnih, lokalnih i izbora za predsednike opština.

“Dozvolite mi da pozovem sve građane Kosova da učestvuju na ovim izborima, pošto je značajno da se vi i vaši lideri legitimišu od suverena- naroda Kosova”, rekao je Riker.

Komandant KFOR-a, Ksavi Bo De Marnak je kazao da će se međunarodne mirovne snage angažovati da izborni proces prođe mirno i da se obezbedi sigurnost za sve građane Kosova.

“Tokom prethodnih nedelja u saradnji sa UNMIK policijom i KPS-om, KFOR je izvršio potrebne pripreme da svi građani Kosova glasaju u sigurnosti”, rekao je komandant KFOR-a.

Sve pripreme za izbore su dobro izvršene, ocenio je šef Misije OEBS-a na Kosovu i predsednik CIK-a, ambasador Tim Gildman. On je izrazio nadu da će i kosovski Srbi biti deo procesa izbora na Kosovu i istakao da ukoliko se na severu Kosova kao glasačka mesta ne mogu koristi javni objekti oni imaju alternativu, obezbeđujući mobilna izborna mesta. I general KPS-a, Rešat Maljići je rekao da je policija preduzela sve mere kako bi obezbedila sigurnost za sve građane Kosova, dok će tokom sutrašnjeg dana policija preći na veći stepen pripravnost i dvanaestočasovno radno vreme.

XS
SM
MD
LG