Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovu nisu potrebne ilegalne vojne formacije


Vojnik KFOR-a patrolira u blizini mosta u Kosovskoj Mitrovici 14. novembra 2007. godine.

Ponovno pojavljivanje u javnosti naoružanih i maskiranih pripadnika Albanske nacionalne armije(ANA )izazvalo je negodovanje na Kosovu.

Portparol vlade Avni Arifi kaže da je pojavljivanje ANA posledica pojavljivanja ilegalnih srpskih struktura, kao što je Garda Cara Lazara, koje su najavile da će ratovati na Kosovu.

Arifi smatra da na Kosovu postoje dovoljni mehanizmi bezbednosti i da Kosovo nema potreba za strukturama kakva je ANA.

“Na Kosovu postoje potrebni bezbednosni mehanizmi. Mi ovde imamo snage NATO-a, imamo Kosovsku policijsku službu, tu je i UNMIK policija. Tako da postoje dovoljni mehanizmi ako je potrebno izaći u odbranu Kosova”, kaze Arifi.

On smatra da se Kosovo sada treba usredsrediti na proces statusa a ne skretati pažnju sa njega.

„Važno je da narod Kosova ovaj period što uspešnije zaokruži, jer se približava dan proglašavanja nezavisnosti, jer je 10. decembar pred nama i mi treba da budemo spremni i da sa svima saradjujemo,” kazao je on.

Istovremeno medjunarodni stručnjaci iz oblasti bezbednosti ističu kako su ilegalne vojne formacije, u konkrentom slučaju - ANA, faktor destabilizacije na Kosovu.

Entoni Velch koji je radio na izdradi projekta kako će izgledati struktura bezbednosti na Kosovu nakon utvrdjivanja statusa kaže da su ljudi koji su se pridružili skupini ANA isključili sebe iz onog što će biti legalna bezbednosna struktura Kosova u budućnosti.

“Naravno da je to opasno za bezbendost. U našem prošlogodišnjem izveštaju smo kazali da u slučaju nezavisnosti Kosovo treba da ima svoje odbrambene snage. Isto je rekao i Ahtisari, iako je upotrebio drugačiju terminologiju. Oni koji stvaraju svoje ileglane strukture miniraju mogućnost da se prihvati takav naš i Ahtisarijev predlog. Oni čak dovode u pitanje legitimno pravo da se formira organizacija kako smo mi preporučili“, kaže Velch.

On kaže da je pojavljivanje ANA nekoliko nedelja i meseci pred donošenje odluke o statusu kontraproduktivno.

UNMIK je inače ANA formacije proglasio terorističkom organizacijom 2003. godine.

Posle 2003 godina ANA se prvi put maskirana pojavila pre mesec dana u jednom prilogu RTK.
XS
SM
MD
LG