Dostupni linkovi

Siva zona siromaštva


Banjaluka, arhivski snimak
Banjaluka, arhivski snimak

Do sada u Bosni i Hercegovini na meti pljačkaša bile su banke, benzinske pumpe, prodavnice, a od nedavno i pekare.

Vijest kako je iz jedne zeničke pekare ukradeno 140 kilograma hljeba, a radnici pekare pretučeni letvama možda najbolje govori o trenutnom ekonomsko - socijalnom stanju u BiH.

Raslojavanje društva u BiH je sve veće i možda 10 posto ima bogatih, a ostali ili su na granici, ili ispod granice siromaštva, smatra sociolog Gavrilo Antonić:

“Ne bi me čudilo da to u narednom periodu slušamo sve češće. Želim vas podsjetiti da, recimo, nerijetko čujemo vijest da je napadnuta negdje neka benzinska pumpa, ili neka samostalna trgovinska radnja i da je odnijeto 50, 100 maraka, prodavačica pretučena i slične stvari. Dakle, ljudi jednostavno posežu iz očaja - i razumijem ih, ako hoćete da onako ljudski kažem. Na kraju-krajeva, i moje dijete kad ne bi imalo hljeba, ja bih otišao, pa veknu hljeba uzeo, pa šta sad.”

Poskupljenja osnovnih životnih namirnica koja su ostala u sjeni trenutne političke krize u državi od polovine godine još više su ugrozila ionako prazne džepove građana. Sekretar Saveza udruženja potrošača BiH Mensud Lakota:

“Sve skupa kada saberemo u prosjeku povećanje cijena, odnosno artikala potrošačke korpe, je bilo za 15 odsto u oktobru mjesecu 2007. u odnosu na oktobar 2006. godine.”

Sa prosječnim platama u Federaciji BiH od 670, a u Republici Srpskoj od 580 konvertibilnih maraka, kako kaže statistika, građani sve teže izlaze na kraj:

“Prosim. Baka gladna, nema šta da jede.”

“Sve poskupilo.”

Ne znam kako drugi, ali mi jedva. Muž mi radi samo...

“Vrlo teško. Ja kao podstanar, sa 300 maraka plate teško preživljavam.”

“Jeste da su plate male, ali mora se, mora se živjeti.”

“Znate kako. Sa 240, 36 godina radila. Katastrofa.”

Nažalost, ni prosječne plate u BiH ne odslikavaju pravo stanje, kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber, jer veliki broj radnika samo statistički prima plate:

“Tako da taj prosjek je malo prenapuhan u odnosu na stvarno stanje. Mi smatramo da prosječna plata u BiH - u Federaciji nije veća od 600 maraka, a u RS-u negdje vejrovatno negdje oko 500 maraka. To je zaista nedostatno da se bilo šta ozbiljno planira u porodici ako se zna da je negdje blizu 1200 maraka trenutno, bez ovih zadnjih poskupljenja, realna potrošačka korpa za četveročlanu porodicu.”

Granica siromaštva za BiH u 2004. godini bila su primanja po od 250 konvertibilnih maraka mjesečno, a svaki peti stanovnik se tada mogao smatrati siromašnim, objašnjava generalni sekretar Udruženja potrošača RS-a Dragoman Petrović:

“Po toj evidenciji negdje milion i 400 hiljada lica u BiH nalazi se u toj zoni siromaštva. Koji su to osnovni generatori siromaštva koji su uticali na ovakvo stanje? U suštini je veliki procenat nezposlenih. Recimo, 1990. godine je broj zaposlenih bio milion i 200 hiljada u BiH, da bi se sada formalno, ono što je evidentirano, svelo negdje na oko 600 hiljada. Ali to je više formalno - ima ih koji rade i ne primaju plate, tako da uslovno ta cifra može da se prihvati.”

Srednjoročnom razvojnom strategijom BiH, koju su prihvatile vlade na svim nivoima, jedan od glavnih ciljeva bilo je smanjenje siromaštva za 20 posto do kraja 2007. godine. Približava se kraj godine, a siromaštvo se još više povećava u BiH. Prema riječima Mensuda Lakote, skoro polovina stanovništva BiH je na granici ili ispod granice siromaštva:

“Poražavajuće je u kakvoj smo situaciji u odnosu na 2006. godinu, odnosno od onog prvog momenta kada su počela ova poskupljenja, a to je uvođenje PDV-a. Ovdje svakako treba naglasiti i razloge zašto je ovako. Naime, prelemani, akcize, carine u PDV su učinili svoje da praktično imamo ovako otprilike: na 1 konvertibilnu marku plaćamo 85 feninga državi, prije svega ovih dažbina koje sam naveo.”

Predsjednik Saveza sindikata u BiH Edhem Biber:

“Sa MMF nedavno smo imali jedan sastanak u Vijeću i oni su predočili stanje u ovoj oblasti, gdje je rečeno da trenutno više od 19 posto građana u BiH živi ispod one linije granice siromaštva, a negdje oko 30 posto građana živi na samoj ivici siromaštva, odnosno na samoj liniji. To je zaista veliki problem ove države.”

To što svojim neradom tjeraju u kriminal i one ljude u BiH koji to nikada ne bi uradili da se ne bore za goli život, političare izgleda ne brine. Jedini izlaz iz trenutne situacije je u stabilizaciji političkih prilika u BiH i približavanju Evropskoj uniji, što bi moglo privući strani kapital i otvoriti više radnih mjesta - a od toga, kažu političari, za sada nema ništa.

XS
SM
MD
LG