Dostupni linkovi

Poziv Srbima da učestvuju na izborima


Priština, zgrada Vlade, Photo: Gezim Baxhaku
Priština, zgrada Vlade, Photo: Gezim Baxhaku

Šef UNMIK-a Jokim Riker i šef Britanske kancerlarije u Prištini Dejvid Blant pozvali su kosovske Srbe da učestvuju na izborima 17. novembra. Međutim, predstavnici politčkih partija kosovskih Srba su podeljeni oko učešća na izborima.

U raspravi koju je organizovao Medija centar iz Čaglavice, šef UNMIK-a Joakim Riker je, pozivajući Srbe da učestvuju na izborima, rekao da je učešće na izborima u njihovom interesu.

“To je kao na fudbalskoj utakmici, ako si van igre ne možzeš da utičeš na rezultat, zato treba igrati, učestvovati u igri. Kao što znate, cela medjunarodna zajednica traži da učestvujete na izborima. Znam da je bilo poziva za bojkot, znam da je bilo pretnji i zastrašivanja poslednjih dana, koje treba ozbiljno shvatiti, medjutim mi ćemo pomoći svima onima koji žele da glasaju.”

I šef Britanske kancelarije Dejvid Blant je pozvao Srbe da učestvuju na izborima, jer neučešćem najviše štete nanose sebi:

“Neučešćem na izborima ne štetite meni, ne nanosite štetu medjunarodnoj zajednici, ne štetite kosovskim Albancima. Štetu nanosite sami sebi. Učešćem na izborima je u vašem interesu i taj interes dovodite u pitanje neučešćem na izborima. Zato tražim da učestvujete na njima.”

Predstavnici političkih partija ksoovskih Srba zavisno od toga da li su za ili protiv učešća na izborima iskazali su različite stavove. Oni koji su odlučli da učestvuju kažu kako je učešće na njima od životnog značaja, dok oni koji su se opredelili za bojkot kažu kako učešće na izborima šteti interesima srpske zajednice.

XS
SM
MD
LG