Dostupni linkovi

'Trojka' priprema novo rešenje


članovi "trojke" za Kosovo, Wolfgang Ischinger (EU), Frank Wisner (USA) i Aleksandr Botsan-Kharchenko (Rusija)

Rezerve i oprečna očekivanja Beograda i Prištine u ondosu na inovacije plana za Kosove koje bi mogle biti objavljene 20. novebra u Briselu. Pregovarački tim Kosova neće odustati od nezavisnosti.

Međunarodni posrednici u “trojci” Kontakt-grupe na pregovorima Beograda i Prištine 20. novembra u Briselu izneće konkretne predloge za Kosovo, izjavila je Kristina Galjak, portparol Haviera Solane, komesara EU za spoljnu politiku i bezbednost. “Trojka” će, na taj način, posle faze organizovanja kontakata između Srba i kosovskih Albanaca, iz posredničke preći u aktivniju fazu. Na sastanku u Briselu 20. novembra trebalo bi da iznese ideje na sto, pošto budu poznati rezulati izbora na Kosovu od 17. novembra.

Trojka će najverovatnije u svoj predlog inkorporirati neke primedbe na svojih 14 tačaka koje su izneli Beograd i Priština, smatra Dušan Lazić iz Foruma za međunarodne odnose.

“Može se očekivati da “trojka” ponovo izađe sa nekim noveliranim predlogom za rešenje statusa Kosova. Taj novelirani ili dopunjeni predlog ne može da bude nešto što će biti znatno drugačije od onoga sa čim je Kontakt grupa već izašla - od 14 tačaka. Mislim, dakle, da je najverovatnije da će Kontakt grupa pokušati da u te stavove ugradi neke amandmane na osnovu toka dosadašnjih pregovora i na osnovu amandmana, primedbi i predloga koje su dali i srpska i kosovska strana.”

Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose smatra da je potreban aktivniji odnos “trojke” jer vreme prolazi a Beograd i Priština ga troše na nešto o čemu neće moći da se dogovore. Bilo bi krajnje vreme da “trojka” preuzme inicijativu vezanu za svojih 14 tačaka. Ako ona ne pripremi neki osnov za dogovor – faza procesa koju vodi biće neuspešna. Tri su pitanja s kojima bi Kontakt grupa trebalo da se suoči, smatra Janjić.

“Prva je grupa pitanja, koja je i pobrojana u 14 tačaka, u suštini razrešava pitanja civilnog i vojnog prisustva međunarodne zajednice i otvara mogućnost Evropskoj uniji da preuzme odgovornost i dobije vrlo jasne standarde po kojima bi vodila svoj mandat. Drugu grupu pitanja čine detalji oko vojnog prisustva koji se, na inicijativu Kontakt grupe, mogu rešavati u direktnim razgovorima Rusija - NATO. Sledeća grupa pitanja je vezana za naziv, “etiketu”, to famozno “kako će se zvati”, što se po mom mišljenju može rešavati kasnije.”

Član beogradskog pregovaračkog tima Goran Bogdanović, međutim, dovodi u pitanje mandat posredničke trojke da igra bilo kakvu aktivniju ulogu od posredničke.

”’Trojka’ nema mandat da predloži buduće rešenje Kosova i Metohije. Čudi me da gospodin Solana izlazi s takvom idejom. Znamo da je “trojka” spremna da svojih 14 tačaka revidira, pošto smo mi, kao što se zna, dali amandmane na tih 14 tačaka i očekujemo njen konkretan odgovor. Obećano je da ćemo ih dobiti sada u ovoj rundi razgovora. Više od toga mislim da “trojka” niti ima mandat, niti bi mogla, niti smela da predloži.”

Među idejama koje bi “trojka” mogla da stavi na sto 20. novembra je, prema nekim diplomatskim izvorima koje prenose zapadne agencije, i mogućnost da budući odnosi Srbije i Kosovo budu “inspirisani” odnosima dve Nemačke, uspostavljenim sporazumom iz 1972. godine. Goran Bogdanović kaže da srpski tim, ako bi se nešto na tragu te ideje našlo na pregovaračkom stolu, neće dati zeleno svetlo.

”Pa, mislim da je to apsolutno neprihvatljivo sa naše strane – ako uopšte postoji takav predlog. Tako nešto bi moglo da dođe u obzir ako bi eventualno došlo do nezavisnosti Kosova i Metohije, koje bi priznala država Srbija, ali ja verujem da do toga neće doći. Naš stav po tom pitanju je vrlo jasan: za nas je apsolutno neprihvatljiv bilo koji oblik nezavisnosti, a kad se to ima u vidu, onda je apsolutno neprihvatljiv model po sporazumu kakav je postojao između dve Nemačke 1972. godine.”

U istom tonu bila je i izjava Srđana Djurića, savetnika premijera Srbije. U rezoluciji 1244 SB UN nijednom rečju ne pominje se nezavisnost, niti se u toj rezoluciji pominju odnosi između dve nezavisne države – izjavio je Djurić povodom najava iz diplomatskih izvora da bi posrednička “trojka” mogla da na narednoj rundi pregovora o Kosovu, 20 novembra u Briselu, iznese sopstvene ideje, među kojima i mogućnost da budući odnosi Srbije i Kosova budu “inspirisani” odnosima dve Nemačke.

Djurić smatra da je Sazreo je trenutak da “trojka” ponudi svoj predlog, koji će se razviti iz 14 tačaka, o kojem bi se direktno pregovaralo, mišljenja je Dušan Janjić, a na pitanje da li će ona to učiniti 20. novembra, odgovara:

Mislim da neće. Smatram da je to više ideja Evropske unije i ne verujem da za to već postoji saglasnost u okviru Kontakt grupe, odnosno, “trojke”. Dakle, ne bih bio iznenađen ako se to ne dogodi 20. novembra, ali će se dogoditi na prvom narednom sastanku.”

Ahtisarijev plan je najprihvaljiviji za Prištinu

Priština je spremna da razmenjuje mišljenja i diskutuje o bilo kakvim predlozima za status Kosova, ali neće promeniti stav i prihvatiti rešenje koje bi bilo manje od nezavisnosti, izjavio je portparol Pregovaračkog tima Kosova Skender Hiseni (Hyseni).

Prema rečima Hisenija, kosovska strana je otvorena za razmatranje raznih predloga, ali na kraju ona neće prihvatiti da promeni principe o teritorijalnoj celovitosti i nezavisnosti.

“Kosovski pregovarački tim je spreman da odgovori na svaki predlog ili ideju koji se mogu staviti na pregovarački sto, što ne znači da smo spremni da prihvatimo bilo šta što je manje od nezavisnosti”, rekao je Hiseni. On je dodao kako ostaje da se vidi sta će tačno biti predloženo na narednom sastanku delegacija Prištine i Beograda uz posredovanje trojke Kontakt grupe.

Hiseni je podsetio da je međunarodna "trojka" već iznela dokument od 14 tačaka, koji prema njegovoj oceni obuhvata zaključke sa razgovora i ne predstavlja zvanični dokument. Sa početkom dodatnih razgovora od 120 dana, međunarodna trojka, kako kažu strane u pregovorima, nije imala mandat da predlaže rešenja. Ipak, kosovska strana veruje da ideje koje "trojka" može izneti neće uticati na nastavak pregovaračkog procesa i posle 10. decembra.

"U međunarodnoj zajednici postoji stav da su dalja odlaganja neprihvatljiva i kontraproduktivna. Što se nas tiče, mi smo jasno istakli da Kosovo nije spremno da se angažuje u bilo kakvom procesu koji bi se nastavio posle 10. decembra”, kazao je Hiseni.


Posrednička trojka u kojoj su predstavnici SAD, Rusije i EU, treba da 10. decembra podnese izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu. Zvanična Priština veruje da će se posle 10. decembra, zbog nemogućnosti postizanja dogovora, međunarodna zajednica vratiti planu Martija Ahtisarija, kao najboljem rešenju za status Kosova.

XS
SM
MD
LG