Dostupni linkovi

Zapad je obećao priznati nezavisnost Kosova


Hašim Tači
Hašim Tači

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Hašim Tači tvrdi da je Zapad obećao da će priznati nezavisno Kosovo nakon što se u decembru okončaju razgovori Prištine i Beograda.

Tači je u intervjuu agenciji Rojters rekao da nezavisnost podržavaju iste sile koje su pokrenule prvi rat NATO-a u humanitarne svrhe. "Sa sastanaka koje sam imao sa svetskim liderima, mogu da potvrdim da je samo pitanje kada će biti utvrdjen datum za priznavanje nezavisnosti", rekao je Tači i dodao da kosovska strana "ima uvjeravanja da će nezavisnost Kosova biti medjunarodno priznata".

Tači vodi u istraživanjima uoči parlamentarnih izbora, trećih od 1999. godine. Agencija Rojters podseća da on ima snažno uporište u bivšoj gerili i solidan kontakt sa zapadnim diplomatama koji veruju da će Tači, kao premijer, biti sposoban da drži tvrdolinijaše pod kontrolom tokom tranzicije Kosova.

Tači je rekao da će Kosovo zakazati proglašenje nezavisnosti vrlo brzo posle 10. decembra kada medjunarodni posrednici u pregovorima o Kosovu treba da podnesu izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

"Kosovo i Srbija bi mogli da razgovaraju još 100 godina i nikada ne bi postigli sporazum", ocenio je on. Srbija je, prema Tačiju, srušila mostove sa Kosovom u junu 1999. kada je povukla svoje snage nakon bombardovanja NATO-a.

Tači je za predizbornu kampanju izabrao hit švedske grupe "Jurop" (Europe) "Konačno odbrojavanje" (Final Countdown) iz 1986. godine, a agencija Rojters ocenjuje da su izbori 17. novembra poslednja prekretnica pre 10. decembra.

XS
SM
MD
LG