Dostupni linkovi

Prenos suđenja ili ne?


Netherlands -- Vojislav Seselj at the UN war crimes tribunal in The Hague, 26Feb2003
Netherlands -- Vojislav Seselj at the UN war crimes tribunal in The Hague, 26Feb2003

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić uručio je juče zvaničan zahtev Radio televiziji Srbije da se na jednom od kanala javnog servisa prenosi suđenje predsedniku SRS Vojislavu Šešelju.

Glavni argument na koji se pozivaju radikali je želja gledalaca, a kao dokaz velikog interesovanja javnosti ponudili su uvid u peticiju sa oko 717.000 potpisa građana koji traže prenos Šešeljevog suđenja. Direktor javnog servisa, Aleskandar Tijanić, za RSE kaže, da će se u naredna dva dana znati da li će i na koji način Javni servis prenositi suđenja Šešelju u Hagu:

"Još uvek razmatramo i tehničke i ostale uslove. Moramo uvažavati i ceniti interes svih grupa građana i svakog dela srpske javnosti. Međutim, to ne znači da predstavljamo bunar želja u koji se ubacuju želje a mi ih onda ispunjavamo zato što bi u suprotnom to predstavljalo instrumentalizaciju svih oblika peticija, zahteva, demonstracija itd. Vrlo je teško reći da ćemo prenositi celokupan tok suđenja iz prostog razloga što to potpuno menja prirodu javnog servisa uz nametnutu obavezu da prenosimo rad Parlamenta."

U Srpskoj radikalnoj stranci insistiraju da prenosi budu kompletni i u slučaju da Javni servis odluči da prenosi samo delove ovog suđenja, Radikali će pozvati građane da ne plaćaju tv pretplatu, kaže za RSE visoki funkcioner SRS Dragan Todorović:

"Nastavićemo i dalje da prikupljamo potpise dok ne dostignemo brojku od milion i više. Siguran sam da RTS ne bi smeo da se ogluši jer svi oni koji su potpisali u najvećoj meri plaćaju pretplatu i imaju pravo da dobiju ono što žele, posebno što je to izuzetno važno suđenje i za državu i za naše građane."

S druge strane, predstavnici nevladinih organizacija, koje se godinama zalažu za suočavanje Srbije sa ratnim zločinima, ističu da suđenje Šešelju svako treba pratiti, bez obzira na sve negativne efekte koje to suđenje može proizvesti u srbijanskoj javnosti. Biljana Kovačević-Vučo, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava u Srbiji, kaže za RSE, da još uvek ima ambivalentan stav u pogledu prenošenje suđenje Vojislavu Šešelju, jer je to, pre svega, kako kaže, principijelno pitanje:

"Sada bi trebalo svi mi koji se zalažemo za saradnju sa Haškim tribunalom da insistiramo na tome da se sva suđenja prenose i da se posvećuje veća pažnja tom suđenju. Međutim, imamo jedno stvarno negativno iskustvo, kada govorimo o suđenju Slobodanu Miloševiću – dalje smo od suočavanja sa zločinima nego što smo bili ikada ranije. U tom smislu kada govorimo o suđenju Šešelju, imajući u vidu da on neće odbranu, postoji opasnost da će on to suđenje pretvoriti u lakrdiju - on je do sada to već radio, permanentno je rušio autoritet suda. U edukativnom smislu će nas to suđenje još više udaljiti od sagledavanja težine zločina koji su izvršeni u naše ime."

Medijski ekspert i profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Rade Veljanovski, kaže za RSE, da potpisi oko 717.000 građana koji zahtevaju direktno prenošenje suđenja, ne smeju da imaju nikakv uticaj na Javni servis, jer je taj zahtev, kako kaže, politički pritisak:

"Ne samo po našim zakonima već i po standardima demokratskog sveta niko nema prava da vrši tu vrstu pritiska na javni servis, da on nešto radi ili ne. Javni servis može sam da odluči o tome, to mora da uradi nezavisno i autonomno, da li će nešto da prenosi ili neće."

Suđenje Vojislavu Šešelju, optuženom za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993, počeće pred Tribunalom 7. novembra uvodnom rečju tužilaca. Planirano je da Šešelj sutradan da izjavu u svojstvu optuženog. Kako je najavio francuski sudija Žan-Klod Antoneti, prvi svedok optužbe iskaz će početi 4. decembra. Planirano je da dokazni postupak optužbe traje do proleća 2008, a da Šešelj odbranu počne u avgustu iduće godine, istakao je sudija Antoneti.

XS
SM
MD
LG