Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ostaje oslobađajuća presuda vladiki Pahomiju


Vladika Pahomije

Ministar pravde Srbije Dušan Petrović tražiće da se u "slučaju Pahomije" izvrši upravni nadzor nad radom suda i utvrde razlozi koji su doveli do zastarevanja krivičnog gonjenja protiv ovog vladike. Vrhovni sud Srbije saopštio je u utorak da je u postupku protiv vladike Pahomija sa svetovnim imenom Tomislav Gačić, koji je bio optužen za bludne radnje nad maloletnicima, povređen zakon i na štetu okrivljenog, ali i na štetu oštećenih maloletnika. Opštinski sud u Nišu nije sproveo suđenje u razumnom roku, "usled čega je došlo do zastarelosti gonjenja u odnosu na dva od četiri krivična dela", navodi u svom saopštenju Vrhovni sud Srbije.

Odluka Vrhovnog suda Srbije, međutim, nema uticaj na oslobađajuću presudu kojom je vladika Pahomije oslobođen optužbi za bludne radnje nad maloletnicima, koji ponovo mogu da traže pravdu pred domaćim sudovima pokretanjem građanske parnice. Slobodan Homen, posebni savetnik ministra pravde, kaže za RSE, da će upravni nadzor biti sproveden da bi se utvrdilo da li postoji odgovornost sudije i predsednika suda za nastupanje zastarelosti u ovom slučaju, a od Opštinskog suda u Vranju i Opštinskog suda u Nišu biće zatražen izveštaj o postupanju suda:

"Bitno je da pojasnimo dve stvari. Postoji krivična odgovornost osobe, ko god da je u pitanju, ali očigledno neće moći da se preduzmu nikakve mere. Što se tiče samog rada pravosudnih organa, rada sudija i njihove odgovornosti i postupanja – mislim da ima mesta za potezanje pitanja o povredi njihove dužnosti, principa pravičnog suđenja. Kao Ministarstvo pravde mislim da imamo prava da iniciramo ideju da se sprovede nadzor da bi se videlo da li su te sudije postupale po zakonu. Vrlo je teško govoriti unapred i nadam se da ćemo te mere nadzora vrlo brzo sprovesti."

Do izjava Vladike Pahomija i njegovih advokata, ni nakon više pokušaja, nismo uspeli da dođemo, a advokat četvorice oštećenih dečaka Aleksandar Stojković kaže za RSE, da je zadovoljan presudom Vrhovnog suda Srbije jer ona predstavlja moralno zadovoljenje za dečake koji su imali hrabrost da se pred sudom suoče sa vladikom Pahomijem. On ističe da je Vrhovni sud ovom presudom pokušao da spere ljagu sa sramne presude srpskog pravosuđa:

"Ovo je poslednja šansa srpskog pravosuđa da pokuša da spere ljagu sa sramnih presuda i sa samog srpskog pravosuđa. Ovo kažem zato što sam potpuno spremio predmet za sud u Strazburu - očekivao sam da ukoliko dođe do toga da se ne prihvati moja inicijativa republičkom tužiocu krenem ka Strazburu."

Stojković je istakao da će zatražiti odgovornost svih pravosudnih aktera koji su svojim postupanjem doveli do toga da ovaj dugogodišnji sudski spor zastari:

"Kategorički sam zahtevao i zahtevam odgovornost sudije Katarine Ranđelović, predsednice veća koja je sudila u prvom stepenu i koja je donela oslobađajuću presudu, Danila Nikolića, predsednika Okružnog suda koji je uzeo predmet kao predsednik Okružnog suda i bio predsednik veća u drugom stepenu – potvrdio prvostepenu presudu. I najzad odgovornost i postupak za pokretanje razrešenja Aleksandra Petkovića, opštinskog javnog tužioca u Nišu."

Naime, krivični postupak protiv vladike Pahomija zastareo je početkom prošle godine. On je bio je optužen zbog bludnih radnji nad maloletnicima 1999. i 2000. Proces protiv njega počeo je 2003. u Opštinskom sudu u Vranju, ali je dve godine kasnije odlukom Vrhovnog suda, prebačen u Opštinski sud u Nišu. Postupak je počeo iz početka, a četvorica oštećenih dečaka morala su ponovo da daju iskaze. Do kraja suđenja nastupila je apsolutna zastarelost za dva krivična dela iz 1999. i 2000, da bi Sud početkom marta prošle godine vladiku Pahomija oslobodio optužbi i za preostala dva krivična dela - iz 2001. i 2002, zbog nedostatka dokaza.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, kaže za RSE, da upravni nadzor, zbog principa podele izvršne i sudske vlasti, ne može da se tiče merituma sudske odluke:

"Ministarstvo može da pogleda da li je po predmetu blagovremeno postupano, da li je optužnica bila blagovremeno dostavljena svim učesnicima u postupku, da li je bilo neracionalnih odlaganja ročišta, da li je bilo nekih zloupotreba u odvijanju sudskog predmeta - ako bi Ministarstvo bilo šta van toga radilo narušilo bi taj sistem podele vlasti koji je jedan od krunskih načela predviđenih i u novom Ustavu."

XS
SM
MD
LG