Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pretnje srpskim izbornim kandidatima


Mapa Kosova

Kandidatima srpskih stranaka na Kosovu iz Beograda stižu pretnje da odustanu od učešća na izborima ili će ostati bez plata iz državnih institucija. To su za RSE potvrdili zvaničnici srpskih lista koje su se prijavile za izbore.

Ukoliko ne odustanete od izbora možete ostati bez plata iz Srbije – to je pretnja koja se upućuje pojedinim kandidatima srpskih lista koje učestvuju na kosovskim izborima. Ljubisa Živić, predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Kosova izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je kandidatima njegove stranke prećeno.

“Srbima se i na današnjim izborima preti i pokušavaju da se zatrašuju kao u vreme Slobodana Miloševića. Preti se pojedinim kandidatima sa naše liste koji su zaposleni u državnim institucijama Srbije i oni tvrde da ih je neko zvao iz Koordinacionog centra za Kosovo sa nekog nepoznatog broja i rekao im da odustanu od izbora, da će ostati bez plata i bez minimalnih ličnih dohodaka što primaju na Kosovu kao novac od države Srbije. Moguće da to dolazi iz Mitrovice a zbog čega se to radi to ne znamo, da li je to samoinicijativno ili po nečijim odlukama.”

Da se srpskim kandidatima preti potvrdio je za naš radio i Božidar Perić nosilac Liste za Kosovsko Pomoravlje i potpredsednik opštine Gnjilane.

“Što se tiče pritisaka naravno da ih ima na kandidate koji su zaposleni u institucijama Srbije, mada nekih zvaničnih naloga iz Beograda nema. Znači javljaju mi se ljudi i kažu da su imali pritisak zbog toga, pa su neki tražili da budu sklonjeni sa liste.”

Zvaničnici kažu da osim ranijeg poziva Vlade u Beogradu na bojkot izbora, za sada nema organizovane pretnje kandidatima koji nisu poslušali taj stav, već upozorenja stižu od rukovodilaca u školstvu ili zdravstvu. Mnogi kandidati srpskih političkih subjekata rade u institucijama koje finansira država Srbija, kao što su škole, zdravstvene ustanove ili pošta. Stoga, kosovski Srbi imaju dva izazova - da odgovore na poziv vlade u Beogradu i bojkotoju izbore ili da učestvuju u vlasti u sredinama u kojima žive.

Misija OEBS-a na Kosovu je upoznata sa pretnjama, zbog čega su kako kaže portparol Sven Lindolm, neki srpski politički subjekti tražili da povuku kandidature koje su podneli za učešće na izborima zakazanim za 17. novembar. Lindolm ističe da se još uvek zvanično ne zna odakle dolaze pretnje.

“Teško je reći ko stoji iza toga, ali koliko mi znamo radi se pretnjama finansijskim sankcijama, odnosno da neće dobiti plate ukoliko učestvuju na izborima”, kaže Lindolm.

Posledice pretnji su već očigledne. Portparol OEBS-a je rekao da su neke stranke odustale od izbora.

“Četiri od osam političkih subjekata u opštini Štrpce povuklo je svoje kandidature", kaže Lindolm i dodaje kako ima nagoveštaja da bi još neke partije mogle odustati od izbora.

Srpski politički subjekti koji povlače svoje kandidature prijavljeni su za lokalne izbore, dok iz Centralne izbore komisije, CIK, nema naznaka o povlačenju stranaka prijavljenih za parlamentarne izbore. Božidar Perić iz Gnjilana kaže da će konačna odluka zavisiti od Beograda.

“Ja mislim da će se Beograd ponovo oglasiti po tom pitanju, tako da ćemo sačekati da vidimo šta će naša država reći oko toga i na kraju ćemo konačno doneti odluku da li izlazimo na izbore ili ne.”

Za lokalne i parlamentarne izbore prijavilo se ukupno 97 političkih subjekata. Od 29 stranaka koje učestvuju na izborima za Skupštinu Kosova, osam dolaze iz srpske zajednice. Ljubiša Živić kaže da Savez nezavisnih socijaldemokrata ne odustaje od izbora, jer se samo u institucijama Srbi mogu boriti za svoja prava.

“Srbi na Kosovu ne mogu da reše svoje institucionalne i infrastrukturalne probleme ako oni ne uđu u institucije Kosova. Vlada i Beograd ne mogu Srbima na Kosovu da pomognu ni u povratku, ni u izgradnji institucija ako Srbi nisu u institucijama Kosova.”

XS
SM
MD
LG