Dostupni linkovi

Crnogorska pravoslavna crkva zatražila registraciju u Srbiji


Poverenik Crnogorske pravoslavne crkve u Srbiji Nenad Stevovic, Photo: Beta

Predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) dostavili su u sredu na pisarnici Vlade Srbije zahtev za upis u registar crkava i verskih zajednica Srbije i izrazili očekivanje da će odgovor Ministarstva vera biti pozitivan.

Delegacija Crnogorske pravoslavne crkve trebalo je danas u podne da preda zahtev Ministarstvu vera za upis u Registar crkava i verskih zajednica. Nakon objašnjenja da to moraju da urade na pisarnici Vlade Srbije, poverenik Crnogorske pravoslavne crkve u Srbiji, Nenad Stevović je to i učinio. Stevović je za RSE rekao da ne očekuje nikakve probleme u vezi sa njihovom registracijom:

"Nama je namera da u ime vernika Crnogorske pravoslavne crkve, državljana Srbije koji žive u Srbiji, registrujemo CPC u Srbiji - pozivamo sve na osnovu člana 18 univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima UN, na osnovu člana 9 evropske Konvencije o ljudskim pravima, na osnovu Ustava Republike Srbije i na osnovu Zakona o crkvenim i verskim zajednicama. Naš zahtev je u potpunosti pripremljen po onome što traži član 18 Zakona o crkvenim i verskim zajednicama – optimisti smo i mislimo da će sve biti u redu."

Stevović je rekao da očekuje brzu reakciju državnih organa i da se nada da će se Srbija ugledati na model verskih sloboda koji danas postoji u Crnoj Gori gde je, kako kaže, zagarantovana sloboda svim verskim zajednicama. Portparol Ministarstva vera, Mirko Krlić, kaže za RSE da postoje jasne procedure po kojim se neka verska zajednica u Srbiji može registrovati:

"Po predavanju potrebne dokumentacije, koja je opisana u Zakonu o crkvama i verskim zajednicama, rok za odgovor je 60 dana i Ministarstvo vera je dužno da podnosiocu zahteva uputi odgovor sa rešenjem koje predviđa. Dok ne vidimo predmet i dok stručne službe ne pregledaju šta je podneto za registraciju mi nemamo ništa da kažemo o tome. Postoji jasna procedura kako se ustanovljava da li je neki predmet validan i da li ispunjava zakonske uslove – tek posle toga se može komentarisati."

Prijava CPC, kako je rekao Stevović, sadrži naziv crkve (Crnogorska pravoslavna crkva); adresu sedišta; ime, prezime i svojstvo lica ovlašćenog da predstavlja crkvu; odluku o osnivanju sa imenima, prezimenima, brojevima identifikacionih dokumenata i potpisima osnivača; statut crkve; prikaz osnova verskog učenja i podatke o stalnim izvorima prihoda. Ipak, ako odgovor bude negativan, predstavnici CPC angažovaće advokate, ističe Stevović:

"Ako danas ne bude prihvaćen dokument, a mislimo da nema razloga, sledeći put ćemo doći sa našim pravnim zastupnicima."

Međutim, analitičari ističu, da bi se lako moglo dogoditi da Ministarstvo vera odbije zatev za registraciju CPC. Sociološkinja religije Zorica Kuburić, kaže za RSE, da je i do sada bilo verskih zajednica koje nisu uspele da se registruju u Srbiji, a da je slučaj sa CPC posebno komplikovan jer odražava ne samo trenutne cvrkvene već i političke odnose između dve zemlje. Ona ističe, da se zbog svega toga, CPC u Srbiji najverovatnije neće lako biti registrovana:

"Taj proces registracije crkava i verskih zajednica je u toku i postoje neke zakonske odredbe koje omogućavaju ili onemogućavaju to registrovanje. Stvar je promenjiva i mislim da je trenutno reč o tome ko ima veću moć i da li neko to podržava ili ne u tim našim deobama. Uticaji su isprepleteni i ne utiče samo politika već mnogo faktora. Sam zakon kako je donešen, mislim da je više politički nego pravno utemeljen i da problemi dolaze upravo iz tog područja."

Ali, ako vlasti u Srbiji dozvole registraciju CPC, sledeći korak biće izgradnja prve takve crkve u Srbiji, kaže Nenad Stevović:

"Naša emigracija je odlučila da mesto izgradnje hrama bude u Lovćencu jer je to jedino mesto u celoj crnogorskoj dijaspori i bilo gde u svetu gde se stanovništvo na popisu u većini izjašnjava kao crnogorci - 60 % stanovništva Lovćenca se izjašnjava kao Crnogorci.

XS
SM
MD
LG