Dostupni linkovi

Vlasti RS i dalje protiv Lajčakovih odluka


نوجود علی (عکس از epa)
نوجود علی (عکس از epa)

Narodna Skupština RS početkom naredne sedmice razmatraće odluke koje je 19. oktobra nametnuo visoki predstavnik Miroslav Lajčak. Očekuje se i zahtjev Vijeću za implementaciju mira za preispitivanje nekih ovlaštenja visokog predstavnika.

Zamjenik visokog predstavnika u BiH Ivan Bušniak predao je u srijedu u kabinet premijera RS Milorada Dodika pojašnjenja nedavnih odluka visokog predstavnika, uz objašnjenje da odluke neće biti promijenjene. Bušniak je u izjavi novinarima kazao da taj dokument jasno pokazuje ono što je visoki predstavnik Miroslav Lajčak ponavljao - da u njegovoj odluci nema ništa što je usmjereno protiv ili na štetu RS-a:

„U toj odluci koju je donio gospodin Lajčak i u tim mjerama o kojima oni odlučuju nema ništa, ali baš ništa što je usmjereno protiv ili na štetu Republike Srpske. Mi smo ubijeđeni da je ova diskusija, koja je bila ovde u Republici Srpskoj u vezi sa tim odlukama i mjerama, o kojima je odlučio visoki predstavnik, bila vrlo burna, vrlo emotivna. Vrlo često smo čak imali utisak da ljudi možda čak nisu ni pročitali tu odluku i nisu se upoznali sa tim mjerama koje je visoki predstavnik donio - i smatramo da su sve te stvari tu raščišćene na vrlo jasan način, da bi svakom ko želi da to shvati bilo jasno da ta odluka i te mjere nisu stvarno naciljane ni protiv koga, ni protiv ijednog od tri konstitutivna naroda. I šta se tiče Republike Srpske, naravno nisu naciljane na štetu ili ograničavanje entitetskog glasanja. Iz tog obrazloženja ili pojašnjenja koje sam upravo proslijedio u kabinet premijera se jasno vidi da nema nijednog razloga da se ta odluka gospodina Lajčaka mijenja zbog tih razloga koje sam već pomenuo. I nama bi stvarno vrlo dobro došlo kada bi predstavnici Republike Srpske to potvrdili. Mi bismo htjeli, imamo čvrstu namjeru, da završimo ovu diskusiju koja se vodi tu u Republici Srpskoj, da bismo mogli da napredujemo, koristeći, između ostalog, i efikasniji rad institucija države, znači prije svega Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH.”

"Mi ćemo morati da uložimo još mnogo napora kako bi bila ukinuta bonska ovlaštenja visokog predstavnika" - SDS

U Srpskoj demokratskoj stranci smatraju da nametanje odluka, smjenjivanje političara, tj. korištenje bonskih ovlasti visokog predstavnika nije demokratsko ponašanje. Visoki funkcioner ove stranke Borislav Bojić podsjeća da je SDS više puta trpio sankcije OHR-a koje se na kraju nisu pokazale efikasnim:

„Sve te odluke su, dakle, nedemokratske i to što je radio visoki predstavnik u vezi sa smjenom funkcionera Srpske demokratske stranke nije promijenilo političku situaciju u Republici Srpskoj, niti u Bosni i Hercegovini, čak šta više. Rekao bih da je situacija još više zaoštrena. I ono što moraju da shvate predstavnici iz Republike Srpske je da ćemo morati da uložimo još mnogo napora kako bi, prije svega, bila ukinuta bonska ovlaštenja visokog predstavnika. Ovakva vrsta demokratije je neviđena, ovo nema nigdje.“

Bh. političari imali su priliku tokom protekle dvije godine ukinuti bonske ovlasti visokog predstavnika da su iskoristili vrijeme i radili svoj posao, te doveli zemlju do potpisiovanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kaže poslanik Stranke demokratske akcije u Narodnoj skupštini RS-a Ramiz Salkić. Kako ništa od toga nije urađeno, Vijeće za implementaciju mira ih sigurno neće ukinuti, kaže Salkić:

„Dvije godine, tri se priča o jednoj tehničkoj reformi koja nije uspjela. Da je ta tehnička reforma uspjela, mi danas ne bismo imali bonske ovlasti. Vjerovatno bismo imali potpisan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Onaj ko je dao bonske ovlasti, on ih može i ukinuti. Dakako da Vijeće za implementaciju mirovnog sporazuma može kazati trebaju li one ostati, ne trebaju li ostati, treba li OHR, ne treba li OHR - i na nivou ministara, naravno, da se to dogovori. Nije to Banja Luka, niti je Sarajevo koji će ukinuti bonske ovlasti.“

"Ako su sve ambasade evropskih država, te SAD-a, podržale Lajčaka, valjda bi to trebalo da se shvati upravo na način kako je to rečeno" - SDP

Legitimno je pravo političkih predstavnika BiH da pokrenu inicijativu za ukidanjem bonskih ovlasti, ali od njih ne zavisi da li će ta odluka biti i donijeta, naglašava Slobodan Popović, iz Socijaldemokratske partije BiH. Miroslav Lajčak, ili bilo koji drugi visoki predstavnik, odluke koje donosi predhodno mora usaglasiti sa onima koji su ga i doveli na tu funkciju, a to su predstavnici zemalja koji sjede u Vijeću za implementaciju mira, kaže Popović:

„Jer on ovdje ne funkcioniše ni kao privatna ličnost, ni kao predstavnik zemlje koja se zove Slovačka. Jer pazite, ako su jučer sve ambasade evropskih država, uključujući i Sjedinjene Američke Države, dale podršku visokom predstavniku, valjda bi to trebalo da se shvati upravo na način kako je to rečeno. Ako neko i dalje ima dilema kako oni ne znaju šta se ovdje dešava i kako ih neko obmanjuje, onda zaista ili neko nije dobronamjeran prema nama koji živimo u BiH, ili se ne razumije u događaje.“

Politički direktori Vijeća za provođenje mira u BiH, odnosno ambasadori zapadnoevropskih zemalja i Amerike koji sjede u Sarajevu već godinama ponavljaju da odluku o ukidanju bonskih ovlasti, pa samim tim i Kancelarije visokog predstavnika donose upravo oni - i to kada onda domaći političari preuzmu brigu o BiH. Emir Salihović, predstavnik za medije ambasadora Velike Britanije Metjua Rajkrofta, za naš radio kratko je rekao:

„Pitanje zatvaranja OHR-a i ukidanje bonskih ovlasti nije nešto o čemu mogu odlučivati domaći političari, niti je to u rukama domaćih političara. Samo Vijeće za implementaciju mira ima taj autoritet da može da donese takvu odluku.“

Lajčakove odluke o glasanju u institucijama BiH

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak odlučio je, setom mjera koje je donio 19. oktobra, promijeniti način glasanja u Vijeću ministara i Parlamentu BiH. Odluke u Vijeću ministara, naložio je Lajčak, mogu se donijeti većinom glasova prisutnih, bez obzira koliko je prisutno Bošnjaka, Srba ili Hrvata. Naložio je i da se do 1. decembra usvoje izmjene poslovnika o radu u Parlamentu BiH: 1. da se precizira da kvorum u Predstavničkom domu, koji prema Ustavu znači većinu svih članova Predstavničkog doma, jeste: 22 od 41 zastupnika. Sadašnji poslovnik predviđa se da je, pored učešća većine, potrebno i prisustvo jedne trećine članova iz svakog entiteta. Time se, smatra Lajčak, omogućuje poslanicima iz jednog entiteta da spriječe održavanje sjednice Predstavničkog doma pukim nepojavljivanjem na sjednici. 2. glasanje u oba doma Parlamenta BiH mora biti u skladu sa Ustavom, koji propisuje da većina glasova za donošenje odluke podrazumijeva najmanje 1/3 glasova predstavnika sa teritorije svakog entiteta, koji prisustvuju sjednici. Sadašnji poslovnici tumače da većina uključuje 1/3 glasova ukupnog broja izabranih poslanika iz svakog entiteta. Političari u RS protiv su mjera visokog predstavnika, jer smatraju da su izvan njegovih dejtonskih ovlaštenja. Lajčaka optužuju i da želi nametnuti vlast bošnjačke većine, te uvesti centralizaciju BiH i isključiti RS.

XS
SM
MD
LG