Dostupni linkovi

Porodice žrtava Sjeverina traže pravdu


Dragutin Dragićević, zajedno s još dvojicom optuženika, osuđen je u rujnu 2003. godine na zatvorsku kaznu u trajanju 20 godina, ali je Vrhovni sud Srbije kasnije poništio tu presudu. [Arhivska snimka]
Dragutin Dragićević, zajedno s još dvojicom optuženika, osuđen je u rujnu 2003. godine na zatvorsku kaznu u trajanju 20 godina, ali je Vrhovni sud Srbije kasnije poništio tu presudu. [Arhivska snimka]

Danas se navršava 15 godina od otmice i ubistva 16 građana bošnjačke nacionalnosti, državljana (tadašnje) SR Jugoslavije iz mesta Sjeverin.

Pripadnici srpske paravojne formacije "Osvetnici", 22. oktobra 1992. godine iz autobusa na liniji Pljevlja - Priboj, tokom prelaska preko teritorije BiH pod kontrolom bosanskih Srba, u mestu Mioce, izveli 15 su muškaraca i jednu ženu, koje su odveli u Višegrad, gde su ih u Motelu "Vilina vlas" brutalno psihicki i fizicki zlostavljali i potom ubili na obali reke Drine.

Porodice žrtava istucu da država Srbija ne cini ništa kako bi zločin u Sjeverinu do karaja bio rasvetljen. Behudin Hodžić, čijeg oca su ubili pripadnici paravojne formacije Osvetnici, za RSE, kaže:

"Kako čovek da bude zadovoljan kada nijednim gestom nisu pokazali nikakvu saradnju osim suđenja koje je bilo ali to je bilo jedva – to je bilo eksperimentalno sudenje, priprema za jače slučajeve koji su bili pod većom medijskom pažnjom i od većeg značaja. Optužujem državu da ona stoji iza svega ovoga."

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, čiji su pravnici zastupali porodice žrtava u procesu pred srbijanskim pravosuđem, kaže za RSE, da se jedan od počinilaca ovog stravičnog zločina, Oliver Krsmanović, i dalje krije na teritoriji Republike Srpske. Ona ističe da u srbijanskoj policiji još uvek ima ljudi koji znaju ko je bio nalogodavac ovog zločina i gde se nalaze posmrtni ostaci žrtava:

"Sjeverin je simbol jednog teškog zločina koji je počinjen prema građanima Srbije i mi kao organizacija za ljudska prava imamo stalnu potrebu da opominjemo zbog Sjeverina zato što su sve te porodice ostavljene bez državne podrške i pomoći. Tačno je da se ovde sudilo neposrednim počiniocima, da je Milan Lukić kažnjen u odsustvu na 20 godina, ali se do neke istine i pravde nije došlo. Te porodice još uvek tragaju za kostima svojih najbližih koji su tada kidnapovani i ubijeni na najsvirepiji način, ali ono što najteže pada je nedostatak podrške, što država nije osetila obavezu da porodicama podeli neke nadoknade koje bi pokazale barem obavezujuću brigu države prema porodicama žrtava."

Pred Okružnim sudom u Beogradu 15. jula 2005. za ratni zločin nad građanima Sjeverina osudeni su na po 20 godina zatvora pripadnici "Osvetnika" Dragutin Dragićević, i u odsustvu, na istu kaznu, Milan Lukić i Oliver Krsmanović, dok je Ðorde Šević dobio 15 godina zatvora.

Lukic je početkom avgusta 2005. uhapšen u Argentini i izručen Haškom tribunalu pred kojim je optužen za zločine protiv čovečnosti, a Krsmanović je i dalje u bekstvu.

U maju 2006. Vrhovni sud Srbije potvrdio je prvostepenu presudu.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je, za RSE, da se mora preduzeti nekoliko koraka u pravcu kompletnog razotkrivanja zločina i namirivanja pravde. Jedan od tih koraka, kaže on, jeste i pravično obeštećenje porodica žrtava ovog zločina koje država mora što pre da učini:

"Da se pronađu nalogodavci tog zločina, preostali izvršioci i da se obeštete žrtve ovog stravičnog zločina koji se dogodio na teritoriji same Republike Srbije. To što se zločin dogodio u vreme bivšeg režima ne znači da sada nove vlasti, nakon demokratskih promena, trebaju da zaborave taj zločin. Naprotiv, mislim da mora što pre da se iznađe rešenje da se bar delimično obeštete oni koji su izgubili svoje najmilije, iako se to nikada ne može u potpunosti uraditi, i da na taj način država pokaže svoje saosecanje i brigu za svoje državljane."

Na pitanje, na koji način bi država Srbija mogla najadekvatnije da obešteti porodice žrtava, Rasim Ljajić nije imao precizan odgovor.

Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji, slučaj Sjeverin i dalje se smatra otvorenim, jer sve dok su osuđeni i dalje u bekstvu, pravda nije zadovoljena, kaže za RSE, Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine:

"Nadam se i očekujem da će Tužilaštvo prikupiti dovoljno dokaza da svi oni koji su počinili ratni zločin budu izvedeni pred lice pravde."

Behudin Hodžić ističe, da i pored toga što je slučaj Sjeverin dobio svoj sudski epilog, porodice žrtava neće odustati od insistiranja da se ovaj zločin rasvetli do kraja:

"Tražićemo sve moguće načine da se dode do pravih krivaca, do počinioca i naručioca zločina. To je naš cilj i dok budem mogao da idem na nogama boriću se na bilo koji nacin."

XS
SM
MD
LG