Dostupni linkovi

Kosovski pregovarači ne menjaju stav


Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu

Pregovarački tim Prištine oputovao je u subotu u Pariz gde će se u nedelju sastati sa šefom francuske diplomatije Bernarom Kušnerom. U ponedeljak se u Beču održava još jedan sastanak delegacija Prištine i Beograda.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da će pregovarački tim Kosova sa Kušnerom razgovarati o stavovima Francuske kada je reč o statusu Kosova i da će to biti prilika da Priština predstavi svoje stavove. Kada je u pitanju sastanak u Beču, Sejdiu je rekao da će predstavnici Prištine na sastanku nastaviti elaboraciju memoranduma o dobrosusedskim odnosima sa Srbijom, koji seodnosi na dve suverene države.

Predsednik Kosova nije isključio mogućnost da, na sastanku u Beču, "trojka" predstavi neke od svojih zaključaka o dosadašnjim pregovorima. Sejdiu je ujedno rekao da Priština nije dobila nikakvo pismo, kao što su juče i danas preneli mediji iz Prištine. Sejdiu je ponovio stav Prištine da neće biti odstupanja od stava da Kosova mora biti nezavisno.

Premijer Kosova Agim Čeku je takodje rekao novinarima da "pregovarački tim Kosova ide na sastanak u Beč sa ranijim stavovima i da nećeraspravljati o nezavisnosti Kosova". Čeku je rekao novinarima da "prema njegovim saznanjima 'trojka' pokušava da izadje sa nekim zajedničkim tačkama kako bi pripremila izveštaj, ali to ne znači ponovno otvaranje Ahtisarijevog paketa".

"Radi se o pitanjima koja se tiču perioda posle statusa i cilj je da se približi saradnja dve susedne zemlje, kako bi i nezavisnost i stabilnost bile održive", rekao je Čeku i pomenuo jednu od tačaka dokumenta u kojoj se kaže da "Beograd nikad više neće vladati Kosovom".

XS
SM
MD
LG