Dostupni linkovi

Sahranjen Toše Proeski.


Najpoznatiji makedonski pevač Toše Proeski sahranjen je u sredu u rodnom Kruševu. Pogrebu je prisustvovalo više hiljada ljudi iz ovog grada, Makedonije i regiona, državni vrh i diplomatski kor. Pravoslavni obred predvodio je poglavar Makedonske pravoslavne crkve Stefan.

"Svi smo u tuzi jer smo izgubili najboljeg i najtalentovanijeg čoveka čijim se glasom najviše čulo o Makedoniji poslednjih godina a njegova pesma je prisutna ne samo u našim srcima već i u srcima svih balkanskih naroda", rekao je patrijarh Stefan i dodao da, iako mlad i slavan, Proeski "nije zaboravio šta su muka i siromaštvo i zato je pomagao svima".

U ime umetnika od poznatog pevača se oprostila glumica Vesna Petruševska.

Premijer Nikola Gruevski je rekao da je Toše Proeski "otišao premlad u legendu ostavljajući za sobom delo koje treba da sledimo i poštujemo. Pomagao nam je da prevladamo malodušnost. I zato danas na ovaj tužan dan za makedonsku naciju, Makedonija se klanja Toši Proeskom jer nam je vratio vrednosti i ostavio poruku budućim generacijama", rekao je Gruevski.

U mimohodu pokraj odra od Tose Proeskog oprostili su se predsednik Makedoniji Branko Crvenkovski, predsednik Sobranja Ljubiša Georgievski, mnogi umetnici, te predstavnici mnogobrojnih međunarodnih organizacija, među kojima Hongvei Gao, šefica ureda UNICEF-a u Skoplju, čiji je ambasador za decu od 2004. godine bio i Proeski.

On je poginuo u utorak u saobraćajnoj nesreći na auto putu kod Nove Gradiške, u Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG