Dostupni linkovi

Priština nije dobila predlog o međunarodnoj konferenciji


Kosovo -- troika, Serbia, Kosovo meeting 28Sep2007
Kosovo -- troika, Serbia, Kosovo meeting 28Sep2007

Zvanična Priština nije konsultovana niti je dobila neki zvaničan predlog o mogućnosti održavanja međunarodne konferencije o Kosovu, kako je to najavio izaslanik Evropske unije u međunarodnoj trojci Kontakt grupe Volfang Išinger.

Zbog toga što još uvek nije dobila ništa u vidu predloga za održavanje međunarodne konferencije o statusu Kosova, Pregovaračka ekipa ne želi da prejudicira niti spekuliše o tome, izjavio je portparol delegacije Kosova za pregovore o statusu, Skender Hyseni:

“Nema ničega zvaničnog oko ovoga pitanja. To što se može sa ubeđenjem reći je da se ne može povući nikakva paralela između Kosova i Bosne, jer se radi o dve različite stvari."

Hyseni je rekao da se još uvek ne zna koji će biti modalitet okončanja pitanja statusa Kosova, ali da je kosovska strana ubeđena da će se pregovori o statusu okončati 10 decembra.

Politički savetnik premijera Kosova Arber Qirezi je za naš program izjavio da institucije Kosova još uvek nisu konsultovane o mogućem održavanju konferencije, ali da Vlada razmatra ovu incijativu:

“Kosovo je do sada u 100 odsto procenata bila strana koja je sarađivala sa međunarodnom zajednicom u cilju što bržeg donošenja odluke o statusu. Skupština Kosovo je usvojila plan Martija Ahtisarija dok je gospodin Išinger izjavio da taj plan ostaje najbolje rešenje za status Kosova, ali je izašao sa idejom o kojoj institucije Kosova još uvek nisu konsultovane.”

Qirezi ističe kako institucije Kosova razmatraju ovaj predlog, dok će se odluka o tome doneti na osnovu zajedničkih konsultacija, jer su u pitanjima statusa uključene sve političke snage koje su predstavljene u institucijama na Kosovu. Međutim, prema njegovim rečima, Kosovo neće podržati incijative koje će voditi kašnjenju statusa Kosova:

“Kosovo će biti deo rešenja, a ne deo problema, odlaganja. Podržaće sve incijative koje znače da se status Kosova reši međunarodnom odlukom.”

Potpredsednik najveće opozicione, Demokratske partije Kosova Hajredin Kuqi kaže kako su mali izgledi da se postigne kompromis između Prištine i Beograda o statusu i da su za DPK sporazumi kakav je bio Dejtonski neprihvatljivi:

“Sporazumi tipa Dejtona prema logici integracija nisu prihvatljivi. Mislim da nema potrebe da se na Kosovo vrši pritisak da bi se prihvatilo nešto manje od nezavisnosti. Mi ćemo biti oni koji će poštovati međunarodnu agendu, ali ne mislimo da je ovo nešto što će doprineti procesu.”Izaslanik Evropske unije za pregovore o statusu Kosova Volfgang Išinger izjavio je krajem prošle nedelje da je moguće da se krajem novembra ili početkom decembra negde u Evropi organizuje međunarodna konferencija o rešavanju statusa Kosova.

XS
SM
MD
LG