Dostupni linkovi

Petooktobarski bager na aukciji


Zoran GLAVONJIĆ Najpoznatiji simbol petooktobarskih promena u Srbiji, žuti bager Ljubisava Đokića zvanog Džo, od srede se prodaje na internet aukciji. Uz pomoć ove mašine demonstranti su zauzeli Saveznu skupštinu i Radio televiziju Srbije, čime je označen kraj režima Slobodana Miloševića.

“Gotov je, gotov je, gotov je…”

Petog oktobra 2000. žuti bager Ljubisava Đokića upao je u zgradu Radio televizije Srbije i ušao u legendu. Pad televizije za mnoge je bio prelomni momenat demonstracija, slika je obišla svet, a Džo i bager postali su simbol odlučujuće borbe protiv režima. Danas, sedam godina posle, Ljubisav Đokic prodaje svog čeličnog ljubimca. Teška srca, ali, kako kaže za naš program, jednostavno mora jer jedva sastavlja kraj s krajem:

“Taj bager mnogo znači za mene, hlebom me je hranio. To što sam ja radio sa tim bagerom to nije niko radio. Živeo sam na veresiju, mnogo sam se zajmio i sada je došlo vreme da se vraćaju dugovi. Morao sam da prodam stan da bih preživeo i sada sam odlučio da prodam i bager jer ko zna šta bi bilo sa njim kada umrem.”

Džo sada podseća na onu da revolucija jede svoju decu jer je, kako kaže, od heroja dospeo do zaborava. Njegov utovarivač oštećen policijskim mecima i bušnih guma ponudio je domaćim muzejima i institucijama, ali ga niko nije hteo. Zato ga je oglasio na internetu, gde su se već javili zainteresovani iz inostranstva:

“Da nije bilo tog bagera oni što bi ostali tu i dalje bi šetali, lupali u šerpe i zviždali. Neću da ga prodam kao bager nego kao muzejski eksponat i voleo bih da ga kupi neko napolju baš zbog ovih ovde kojima sam ga nudio a oni ga nisu ga hteli. Vratiće se on kad-tad, on mora da bude ovde, ovde mu je mesto – to je istorija. On bi trebao da bude postavljen ispred RTS kao simbol.”

Danas, kada se priseti tog 5. oktobra, kada je krenuo na televiziju, sve izgleda nekako nestvarno, ali zna da se jednostavno nije plašio:

“Kao da sam se napio, tako sam se osećao. Krenuo sam na televiziju i kada sam se pojavio pucali su automatima, policija, kao blesavi. Kako su rokali tako sam podigao onu kašiku, kordon se uplašio i ušao u televiziju gde su se udružili sa kolegama i tražili pojačanje. Pošto se odužilo odlučio sam da završimo, stavio sam masku pa pravo na vrata. Oni su se iznenadili, ceo onaj pano sam sa kašikom uterao unutra u hol – drhtali su kao miševi. Priča je bila završena.”

Posle svega što je prošla, žuta mašina osvanula je na internetu pod naslovom
«Na prodaju bager koji je srušio komunizam u Srbiji”. Marka Internacional, početna cena 90.000 evra, svi zainteresovani da polože učešće od sto evra:

“On nosi svoju cenu i ja sam onda rekao 90.000 mada sam jednu nulu ispustio. Madonine gaćice su prodate za milion pa zašto ne bi mogao i bager za milion.”

Ko do sada nije video čuveni Džoov žuti bager, može ga pogledati na sajtu Limundo.com.
XS
SM
MD
LG