Dostupni linkovi

Ukrajinska pat pozicija posle izbora


Dragan ŠTAVLJANIN U Ukrajini je ponovo na pomolu politička blokada jer su i nakon parlamentarnih izbora u nedelju proruski i prozapadni blok osvojili približno isto glasova. Obe strane tvrde da su pobedile, međusobno se otpužujući za izborne neregularnosti.

Na osnovu dosada prebrojanih 96 odsto glasova, proruska Partija regiona premijera Viktora Janukoviča vodi sa 34 procenta. Na drugom mestu je prozapadni blok koji predvodi bivša premijerka Julija Timošenko sa 31 odstom glasova. Grupacija Naša Ukrajina koju podržava predsednik Viktor Juščenko je treća sa 14 procenata.

Timošenko je u nedelju proglasila pobedu jer je prema prvim rezultatima njen blok vodio. Međutim, njena prednost se topila sa pristizanjem podataka iz istočnog i južnog dela Ukrajine, tradicionalnim uporištima Janukoviča. On je u ponedeljak izjavio da će njegova partija biti i na čelu nove vlade. To najviše zavisi od činjenice da li će Socijalistička partija koja je zasada osvojila 2,9 odsto glasova uspeti da pređe prag od 3 procenta neophodan za ulazak u parlament. U koaliciju sa Janukovičem ušla bi i Komunistička partija. Ključnu ulogu zapravo igra centristički blok bivšeg predsednika parlamenta Vladimira Litvina koji je osvojio neočekivanih 4 odsto glasova. On je rekao da može ući u koaliciji i sa prozapadnim i proruskim snagama.

U međuvremenu, posmatrači ukazuju na mnoge izborne nepravilnosti uključujući i da mnogi građani nisu registrovani u biračke spiskove. Predsednik Viktor Juščenko je pozvao u ponedeljak na hitnu istragu zbog sporog brojanja glasova u istočnom delu zemlje.

"Jasno kažem onima koji nastoje da manipulacijama uđu u parlament da će biti kažnjeni. Niko ne može da promeni volju građana. Čvrsto verujem u pobedu demokratije u Ukrajini", kazao je Juščenko.
Viktor Janukovič je uzvratio da neće dozvoliti "prekrajanje izbornih rezultata."

"Ukrajina je demokratska zemlja. Održali smo demokratske izbore i mi smo odlučni da odbranimo naš izbor i nikome nećemo dozvoliti da izmeni rezultate", kazao je aktuelni ukrajinski premijer.

Ukoliko bi Timošenko i blok koji podržava Juščenko formirali novu vladu to bi značilo vraćanje na scenu prozapadnih snaga koje su došle na vlast tokom Narandžaste revolucije 2004. godine. Međutim, uprkos zagrljaju Timošenko i Juščenka na televiziji prošle sedmice, mnogi sumnjaju da su u stanju da prevaziđu razlike. Juščenko je smenio Timošenko 2005. godine sa funkcije premijera optužujući se međusobno za korupciju i nekompetentnost, što je omogućilo dolazak njihovog ljutog protivnika Viktora Janukoviča na mesto predsednika Vlade.
XS
SM
MD
LG