Dostupni linkovi

Suđenje za zločin u Suvoj Reci vraćeno na početak


Zoran GLAVONJIĆ Suđenje osmorici policajaca optuženim za ratni zločin u Suvoj Reci je prekinuto, jer je odbrana zatražila izuzeće sudskog veća, predsednika Okružnog suda i Vrhovnog suda. Zbog zamene sudije taj postupak će biti vraćen na početak, a tako bi formalno moglo biti i sa suđenjima za ubistvo braće Bitići i Ovčaru.

Odlukom Siniše Važica, predsednika Okružnog suda u Beogradu, Gordana Božilović Petrović, član tročlanog sudskog veća u procesu optuženima za ratni zločin u Suvoj Reci na Kosovu, zamenjena je drugim sudijom zbog čega će suđenje biti vraćeno na početak. Prema Zakonu o krivičnom postupku, u slučaju zamene sudije suđenje počinje ponovo čitanjem optužnice i izjašnjavanjem optuženih. Nakon polemika u javnosti o opravdanosti njegovog poteza, Siniša Važic izjavio je za naš program da sudija Božilović Petrović nije smenjena već da je zamenjena jer joj je istekao mandat:

“Suština priče je u tome da je izmenom godišnjeg rasporeda po zakonu o suđenjima za ratne zločine protokom roka od četiri godine predsednik suda određuje sudije koji će postupati po tim predmetima. Dakle, nije nikakva smena u pitanju.”

Međutim, sa druge strane sudija Gordana Božilović Petrović rekla je za naš program da smatra da ne postoje objektivni razlozi za njenu zamenu iz Veća za ratne zločine:

“U suštini, saznala sam da je on bukvalno imao direktivu od strane jedne strane ambasade i jedne nevladine organizacije da se ja uklonim iz predmeta o ratnim zločinima i da će njemu, u suprotnom, biti uskraćena finansijska podrška koja je bila namenjena za Okružni sud.

Uz ogradu da ne želi da se upušta u komentare i da problematizuje slučaj, Siniša Važić podsetio je da je, pored Božilović Petrović, zamenio još jednog sudiju Okružnog suda:

“Iz razloga o kojima ne bih sada jer je postupak u toku – predsednica Vrhovnog suda će o tome odlučiti. Ne treba tražiti neki dublji smisao, reč je samo o efikasnosti postupka i ja sam tako procenio.”

Gordana Božilović Petrović tvrdi da druga dva člana sudskog veća u slučaju Suva Reka nisu smenjena, iako je i njima istakao mandat, ali i kaže da tako nešto nije protiv propisa. Ona tvrdi da se protiv nje vodi kampanja, i to od momenta kada je sudsko veće, kojim je predsedavala, jednoglasno donelo presudu u predmetu Škorpioni u kojoj stoji da se radi o paravojnoj jedinici koja naredbu za zločin nije dobila od Vojske Republike Srpske:

“Mi u toku dokaznog postupka, iako smo na svaki način pokušali da utvrdimo, nismo našli dokaza da je naredba potekla od nekog komandujućeg kadra iz vojske Republike Srpske jer smo našli da je naredba potekla od prvooptuženog Slobodana Medića. Takva odluka se nekom nije sviđala, pre svega nevladinim organizacijama koje su preko svih sredstava javnog informisanja to jasno iznosile.”

Ove navode u Fondu za humanitarno pravo, koji na suđenju za Suvu Reku zastupa porodice žrtava, nisu hteli da komentarišu. Nataša Kandić, direktorka te nevladine organizacije, kaže za naš program da o čitavom slučaju dovoljno govori to što, kako smatra, sudija Božilović Petrović suđenjima za ratne zločine daje političku dimenziju i što svoju presudu komentariše u medijima:

“To se nije događalo ni u vreme Miloševića, a ne znam, u poslednje vreme, da li bi neki sudija sebi dozvolio tako nešto. Devalvirala je poziciju, funkciju i ugled sudija – nadam se da to neće uticati na ono što je, ipak, u poslednje vreme izgrađeno na ugledu sudija, posebno sudija za ratne zločine.”

U čitavom slučaju važno je i to što je Božilović Petrović član sudskog veća i u predmetima za ratne zločine Braća Bitići i Ovčara, pa bi i ta suđenja formalno mogla biti vraćena na početak. Advokat Goran Petronijević, koji zastupa prvooptuženog za zločin u Suvoj Reci, kaže da je tačno da dokazi formalno ne moraju ponovo da se izvode, ali tvrdi da promena sudije ipak znatno produžuje postupak:

“Znate šta znači pročitati desetine hiljada transkripata, koliki je to vremenski period?! Treba najmanje 20 radnih dana da se to učini, a sem toga novi član veća ulazi posle četiri dana od kada je imenovan - deset nedelja je potrebno da se upozna sa predmetom, i to površno.”

Ali Nataša Kandić smatra da formalni ponovni početak suđenja neće značajno uticati na tok tih procesa:

“Znači da će optuženi biti pozvani da daju svoju odbranu, zakon dopušta sudskom veću da odluči o čitanju izjava saslušanih svedoka. To uglavnom traje dan-dva.”

Suđenje u predmetu Suva Reka biće nastavljeno nakon što sud odluči o zahtevu odbrane za izuzeće sudija, a trebalo bi da svedoče i osobe sa Kosova koje su preživele taj ratni zločin.
XS
SM
MD
LG