Dostupni linkovi

Da li mafija ima svoju državu?


Web Caffee: Nenad PEJIĆ Pričaju mi moje kolege iz ruske redakcije radija Slobodna Evropa da je korupcija u Rusiji toliko razvijena da postoji, čak do nekog stupnja javni, cjenovnik "usluga" za razne stvari. Ako želiš, naprimjer, da se kupaš na nekom kupalištu i treba ti liječnička potvrda da udješ, cijena je - 10 dolara; ako želiš registrirati auto moraš potplatiti nadležne sa 100 dolara; ako želiš potvrdu ljekarske komisije o nesposobnosti, to te košta 3.000 dolara. Sad su možda već prešli na - eure!!

Sve je to potvrdio jučerašnji izvještaj organizacije "Transparency International" o korupciji u svijetu. Rusija, ekonomski pa i politički sve jača pod Putinom zauzima neslavno 143-e mjesto. Po podacima Moskovskog instituta INDEM Rusi godišnje plate ni manje ni više do 3 milijarde dolara mita!! 23 dolara po stanovniku!! Isti taj Institut je prije dvije godine objavio studiju u kojoj tvrdi da je prosječan mito vezan za poslove porastao u poredjenju sa 2001-om godinom za 70% i da sada iznosi nevjerojatnih 130.000 dolara!! Kerstin Holm u svojoj knjizi "Korumpirani imperij" piše da se u Rusiji ni krv ne može izvaditi bez mita! Na listu korumpiranosti ona stavlja najprije zdravstvo, zatim obrazovanje, pa slijedi prometna policija i sudstvo. Ministarstvo unutarnjih poslova Rusije je objavilo da je u prvih šest mjeseci ove godine registriralo više nego 8075 slučaja korupcije. To je 45 slučaja korupcije dnevno (računajući i vikende) i to samo onih koji su otkriveni. Optužena su 2.762 čovjeka. Ne zna se koliko ih je uspjelo da potplate sudije i da budu - oslobodjeni!!

Boris Reitschuster, inače urednik moskovskog dopisništva njemačkog tjednika "Fokus", u knjizi "Vladimir Putin - kamo vodi Rusiju?" citira nevjerojatne podatke Centra za analizu moskovske akademije znanosti. Ova analiza dokazuje da je tokom privatizacije rusko podzemlje došlo do polovice vlasništva ruskog državnog posjeda!!! Američki FBI, citiram istu knjigu, je procijenio da je u dobra Jeljcina bilo više od 300 sastanaka vrha mafije sa najutjecajnjim ljudima iz predsjedničkog kruga! Kad je novi predsjednik došao na vlast ti su se sastanci drastično smanjili pa knjiga govori je u Putinovo vrijeme takvih sastanaka bilo "samo" 70! Evropska policija EUROPOL tvrdi da kriminal u Rusiji kontrolira 20% zastupnika ruskog parlamenta, 40% privatnih i čak 60% državnih pogona.

Mnogi misle, a neki su čak skloni i tvrditi, da su mnoga profesionalna ubistva direktno povezana sa korupcijama i kontrolom protoka novca i, logično, profita. "Lakše je ubiti protivnika nego davati novac za sudski postupak ili za predizbornu kampanju!" - izjavio je Vladimir Rižkov, zastupnik u parlamentu.

Rusi su, naravno, umorni od svega i u jednom ovogodišnjem istraživanju je 45% gradjana izrazilo zahtjev da vlada koncentrira svoje napore na suzbijanju korupcije. To je nešto više, oko 4%, nego prošle godine. "Po prvi put u svim ovim godinama korupcija je prva briga gradjana Rusije" - piše u izvještaju moskovskog "Levada" centra. Predsjednik Vladimir Putin je takodjer deklarirao korupciju kao ključnog neprijatelja ruskog društva. Neki su pomaci sasvim sigurno učinjeni. Pitanje je, medjutim, dokle Putin hoće i dokle može ići. Ili, ako baš hoćete drugačije, dokle je mafija stigla i da li je već prejaka.

Povijest registrira da je rat korupciji objavio još Petar Veliki, zatim je car Nikolaj I osnovao "odjel inspektora" da se nosi sa mitom. Katarina II je izdala manifest "sebičnost i korumpiranost" – 1793-e godine. Aleksandar I je pokušao povesti borbu protiv korupcije 100 godina kasnije. Brežnjev je nešto pokušao pri kraju svog mandata, čak je i Jeljcin potpisivao dekrete na tu temu. Sada istim stopama kreće Putin.

Rusija se, dakle, ne sreće prvi put sa pokušajima iskorjenjivanja korupcije. Moglo bi se čak reći da se Rusija sa tim bori duže od mnogih drugih država - ali, bojim se neuspješno. Baš zato korupcija više nije izuzetak od života već je sam život. Jedna je ruskinja izjavila gore pomenutom autoru knjige "Vladimir Putin - kamo vodi Rusiju?" da na zapadu ne vlada demokracija. Evo njenog argumenta:

"U kakvoj Vi to demokraciji živite kad ne možete otkupiti svoju kaznu ako prodjete kroz crveno svijetlo na semaforu!!"

Neko je jednom za Balkan rekao da u svijetu "svaka država ima svoju mafiju, ali da na Balkanu mafije imaju svoje države!" Može li se to reći i za Rusiju?

Email me Nenad Pejic
XS
SM
MD
LG