Dostupni linkovi

Pozicija Prištine uoči razgovora u New Yorku


Anamari REPIĆ Politički predstavnici kosovskih Albanaca ne očekuju da se u Njujorku može postići dogovor izmedju Prištine i Beograda o budućem statusu Kosova. Zvaničnici izrazavaju sumnju da će pregovarački proces od 120 dana doneti rezultate, ali se nadaju da se može postići bolja koordinacija izmedju posrednika u ovom procesu.

Kosovska delegacija će na razgovorima u Njujorku argumentovano doprineti procesu definisanja statusa i pokazati odgovornost pred medjunarodnim faktorom, ali ne očekuje rezultate. Ovako predstavnici političkih stranaka u Prištini, komentarišu predstojeće direktne razgovore Prištine i Beograda u Njujorku.

Ekrem Krueziju (Eqrem Kryeziu), potpredsednik Demokratskog saveza Kosova, kaže da će kosovska strana u Njujorku predstaviti memorandum o dobrosusedskim odnosima sa Srbijom. Ipak, on ne očekuje neki značajan pomak.

“Ne očekujem ništa spektakularno, ali kada se nakon četiri meseca završe razgovori biće potrebno brzo doneti odluku. Mi bismo želeli da se u medjunarodnoj zajednici postigne konsenzus, ali po svemu sudeći Rusija i dalje nema razumevanja za slobodu drugih naroda”, kaže Krueziju.

Predstavnici političkih stranaka ocenjuju da je sada najvažnije delovanje medjunarodne zajednice, koja najpre treba da harmonizuje svoj stav, pošto postoje razlike izmedju SAD o EU sa jedne i Rusije sa druge strane.

Ram Buja (Ramë), poslanik iz opozicione Demokratske partije Kosova, ističe da su strane ostale pri svojim pozicijema i zato ne očekuje da će se desiti promene posle sastanka u Njujorku.

“Verujem da će medjunarodna zajednica, SAD i EU, preduzeti neki ozbiljan kotrak, pošto je svako odlaganje rizik za Kosovo i rezultate delovanja medjunarodne zajednice na Kosovu”, upozorava Buja.

U svakom slučaju, politički predstavnici izražavaju nadu da će se na kraju procesa doneti odluka tako što će medjunarodna zajednice prihvatiti političku volju Albanaca.

Potpredsednik opozicione partije Ora, Iljber Hisa (Ylbër Hysa) smatra da će se posle 120 dana pregovora jasno videti kakav će biti kraj procesa.

“Videće se da li je trojka postigla konsenzus kojim bi se izašlo iz ćorsokaka”, ističe Hisa.

Predstavnici Prištine i Beograda, uz prisustvo medjunarodnih pregovarača, razgovaraće o statusu Kosova u Njujorku 28. septembra. Priština je ponovila stav da nezavisnost Kosova nema alternativu. Članovi Pregovaračkog tima Kosova su saopštili da će u Njujorku predstaviti svoj memorandum o dobrosusedskim odnosima sa Srbijom, kao o odnosima dve nezavisne zemlje.
XS
SM
MD
LG