Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poljoprivrednici protiv CEFTA sporazuma


Dženana KARABEGOVIĆ Za Udruženje poljoprivrednika BiH ratifikovanje Sporazuma CEFTA u državnom parlamentu predstavlja još teži položaj i katastrofalnu situaciju u poljoprivredi zemlje. Predsjednik Udruženja Miro Pejić kaže da će se na bh. tržište sliti veliki broj proizvođača iz susjednih država koji imaju daleko veće poticaje, subvencije za proizvodnju, kreditna sredstva i bolju zaštitu od države u odnosu na bosanskohercegovačke:

„Poljoprivrednici u BiH naći će se za mjesec dana po primjeni Sporazuma CEFTA u puno gorem položaju nego što su to bili do sada. Nemamo razvijen sustav, niti toliko sredstava poticajima koliko imaju naši susjedi, tako da će biti puno teže održati se. Upitno je uopće koliko će se proizvođača održati na ovim prostorima. Naše su vlasti prodale ovaj narod koji se bavi poljoprivredom i ovu državu još jedanput uvoznim lobijima i ratifikacijom CEFTE su prihvatili da je ovakvo stanje dobro.“

Stavove bosanskohercegovačkih poljoprivrednika podržava i poslanik u državnom parlamentu Jerko Ivanković Lijanović, koji je bio predlagač zakona o primjeni sporazuma o izmjeni i pristupanju CEFTI. Ivanković je kroz zakon, kako navodi, nastojao da reguliše i one odredbe koje idu u korist BiH. Uvozni lobi, prema njegovim riječima, izvršio je pritisak na delegate Doma naroda Parlamenta BiH, pa zakon nije izglasan.

Na naš upit da li je, kako su mu kolege prigovorile, štitio privatni interes zakonom, s obzirom da je jedan od vlasnika firme «Lijanović», Ivanković odgovara:

„CEFTA ovakva kakav je odgovara grupi Lijanovići i zastupnici su napravili veliku korist za grupu Lijanovići, ali je ona u BiH jedna od rijetkih takvih tvrtki koja ima mogućnosti da iskoristi kapacitete CEFTE i da u biti bude prisutna sa svojim proizvodima u drugim zemljama. Skoro svi ostali prozvođači su tek počeli raditi, ili su tek u fazi razvoja i oni nemaju ekonomsku snagu, moć, nemaju proizvod s kojim bi mogli iskoristiti te pozitivne prednosti CEFTE da budu prisutni na drugim tržištima.“

Nasuprot stavovima Udruženja poljoprivrednika BiH i poslanika Jerka Ivankovića, u Vanjskotrgovinskoj komori BiH ocjenjuju da ratifikacija CEFTA sporazuma za BiH i njenu privredu znači uključivanje u regionalnu ekonomsku integraciju. Ekspert u sektoru makroekonomije u Komori Igor Gavran:

„Mi smo i sada u veoma nepovoljnom položaju, tako da CEFTA to u svakom slučaju neće drastično promijeniti. Ono što Udruženje poljoprivrednika ističe kao najveći problem jeste što će se ukinuti ove zaštitne carine od 40 posto koje su trenutno, kao privremena mjera, na snazi za uvoz nekih poljoprivrednih proizvoda. Međutim, objektivno moramo pogledati stvarnost i koja to zemlja u nekim normalnim ekonomskim odnosima uopšte može da računa na vanjskotrgovinsku razmjenu s zaštitnim carinama od 40 odsto. Mogli bismo gledati šta da zemlje iz okruženja u koje mi izvozimo naše proizvode nama nametnu carinu od 40 posto i šta bismo mi tada izvozili.“

Iako ničim ne uslovljava primjenu Sporazuma CEFTA, Parlament BiH donio je zaključak u kojem od Vijeća ministara BiH traži da, u saradnji sa entitetskim vladama, donese program mjera za zaštitu domaće proizvodnje u roku od 60 dana. Poljoprivredni proizvođači kažu kako ne vjeruju da će Vijeće ministara išta uraditi po tom pitanju, s obzirom na činjenicu da su, kako navode, prije šest mjeseci tražili od te institucije da pripremi mjere nakon stupanja na snagu Sporazuma CEFTA, što nikada nije urađeno.
XS
SM
MD
LG