Dostupni linkovi

Posle eksplozije u Prištini


Gëzim BAXHAKU Jutrošnja eksplozija u Prištini u kojoj su dve osobe preminule od zadobijenih povreda, izazvala je ranjavanje još 12 osoba, od kojih je jedno lice u kritičnom stanju. Ovaj događaj opisan je kao jedan od najtežih incidenata na Kosovu, ističu zvaničnici Kosovske policijske službe. Portparol KPS-a Veton Eljsani kaže kako su ovakve eskplozije retke.

«Ne ovakve eksplozije nisu česte, mogu reći da su retke, dok je eksplozija koja se dogodila danas možda najteža koju smo videli, sa najviše krvoprolića, imajući u vidu da se dogodilo u centru Prištine, iako se dogodila u 2 posle ponoći bilo je osoba koje su bile u obližnjim lokalima», kaže Eljsani i dodaje:

«Postojala je opasnost da ova eksplozija izazove više žrtava nego što je sada slučaj».
On ističe kako kosovska policijska službe sve dosadašnje slučajeve eksplozija smatra izoliranim slučajevima imajući u vidu da su neki od slučajeva koji su rasvetljeni pokazali da se radi o različitim motivima.

«Zbog različitih razloga, motivi su da je neko imao imovinski spor sa nekom drugom osobom, koristio je eksplozije kao način izrazavanja nzadovioljstva, ili pretnje. Međutim sve su to izolirani slučajevi i mi nemamo posla sa politički motivisanim incidentima. I u ovom poslednjem slučaju ima više elemenata koji vode do kriminalnih nego li političkih elemenata», kaže Eljsani.

Imajući u vidu da i na Kosovu deluje organizovani kriminal, Eljsani ističe kako se ne može negirati mogućnost sukoba između različitih grupa organizovanog kriminala.

«Ima slučajeva kada se zarad razračunavanja baca ručna bomba, ili se vrše napadi na različite osobe i iza toga stoji kriminalna pozadina».

Komentarišući napise u pojedinim stranim medijima da je navodno poslednja eksplozija motivisana nezadovoljstvom zbog rešavanja statusa Kosova, Eljsani kaže da KPS ne sme da se bavi spekulacijama već da na osnovu konkrentih dokaza koje prikuplja iznosi činjenice.

«Znajući da je policija institucija koja vodi istragu ne treba isključiti nikakvu mogućnsot, ali ono što zasada znamo je da ovaj slučaj po svemu sudeći ima kriminalnu, a ne političku pozadinu», kaže Eljsani.
Inače današnju eksploziju su najoštrije osudili predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Agim Čeku.
Predsednik Sejdiu je istakao da su takva kriminalna dela potpuno neprihvatljiva jer dovode u pitanje život građana, stvaraju nesigurnost i dovode u opasnost stabilnost zemlje.

“Nalogodavci i izvršioci ovakvih dela treba da se izoluju od strane kosovskog društva i dovedu pred lice pravde” rekao je predsednik Sejdiu, dok je premijer Čeku rekao da će se institucije Kosova do kraja boriti i izboriti protiv kriminala i izrazio podršku KPS i UNMIK policiji na rasvetljavanju ovog teškog krinminalnog akta.
XS
SM
MD
LG