Dostupni linkovi

Srpska odluka nije u skladu sa Deklaracijom Savjeta Evrope


U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, nekadašnji predsjednik Političkog odbora parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, Roman Jakič, kaže da razumije negodovanje zvanične Podgorice zbog činjenice da bi parlament Srbije ovih dana mogao bez bilateralnog sporazuma sa Crnom Gorom usvojiti Zakon o državljanstvu kojim se srpsko državljanstvo omogućava državljanima Crne Gore koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi. Jakič tvrdi da ta odluka nije u skladu sa Deklaracijom Savjeta Evrope iz ’97. godine, niti sa međunarodnom praksom.


JAKIČ: Ja sam upućen u ono što kaže Deklaracija o državljanstvu Savjeta Evrope iz ’97. godine. Ta deklaracija u suštini poziva države članice Savjeta Evrope da se posluže bilateralnim sporazumom. To nije samo Deklaracija o državljanstvu Savjeta Evrope, nego je i praksa i standardi međunarodne zajednice više ili manje govore u tom smjeru, da su dvojno državljanstvo, ako već do njega mora doći, a većina država naročito evropske zajednice izbjegava dvojno državljanstvo, da je to bilateralan sporazum, a ne unilateralan akt neke države koja valjda iz nekih političkih razloga želi to napraviti na taj način kao što, ako sam razumio, želi srpska Vlada podijeliti državljanstvo crnogorskim državljanima. Tako da ja moram reći da se u toj tački slažem sa crnogorskim zvaničnicima koji kažu da je to problematično zato što bi u načelu dvije normalne demokratične države morale to uskladiti sa nekim bilateralnim sporazumom.

RSE: U slučaju kada se ne poštuje ova deklaracija i kao što kažete neka uobičajena međunarodna praksa kakva je procedura i da li postoji mogućnost žalbe države koja se smatra oštećenom Savjetu Evrope ili nekom njenom tijelu:

JAKIČ:
Ja mislim da nije toliko važno koja su pravna sredstva za žalbu države oko toga pitanja pošto, kao što sam rekao, to je stvar dogovora između dvije zemlje i u većini primjera rješavaju se na toj razini, na bilateralnoj, a na multilateralnoj u svakom slučaju ja sam ubjeđen da, ako će do toga čina doći, da će se to internacionalizirati na način koji je u praksi, da će crnogorski dužnosnici na neki način internalizirati to pitanje i podpitanje postaviti neke standarde koji nijesu u harmoniji sa međunarodnom standardima, a izvode se od strane Srbije. Tako da je ne vidim neki pravni put koji bi bio vrlo striktan. Ja više vidim tu na neki način o prikazivanju o internacionalizaciji pitanja koja bi mogla dovesti do toga da su pritisci evropske zajednice u ostalih međunarodnih institucija takve da se država koja izvodi unilateralan akt na neki način ubjedi da to nije u harmoniji sa međunarodnim, odnosno svjetskim standardima koji postoje.

RSE: Gdje Vi vidite motive Srbije da povuče ovaj jednostran potez?

JAKIČ: To bih ja teško sa ove perspektive mogao komentirati pošto nijesam konkretno upućen u to, ali razumijem da ide uz neki politički akt koji nije dogovoren i ne ide u smjeru takozvane normalizacije odnosa između dvije države koje su sad suverene države tako da komentare ne bih dao, ali komentar sam po sebi je taj da mi se čini da sve demokratske države to rješavaju bilaterlanim sporazumima, a ne unilateralnim aktom.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG