Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predlog američkih analitičara kao upozorenje


Portparol Vlade Kosova Avni Arifi u izjavi za naš program ističe kako Vlada pozdravlja predlog američkih stručnjaka i analitičara i ističe da je pokušaj da se utiče na svest međunarodne zajednice da shvati da zvanični Beograd nije zainteresovan da sarađuje sa međunarodnom zajednicom napronalaženju rešenje za status Kosova:

«Mi pozdravljamo ovu preporuku stručnjaka i smatramo da je još jedan pokušaj osvešćivanja međunarodne zajednice da je nemoguće da pristupom koji ima Beograd dođe do sporazuma i do rezolucije koja će omogućiti rešavanje političkog statusa Kosova.»

On ističe kako će se približavanjem kraja dodatnih pregovora od 120 dana sve više videti da Beograd nije zainteresovan za rešenje problema, već za dalje odlaganje rešenje i insistiranje na povratku u prošlost. Arifi ističe da je najbolje rešenje za proces stausa - Rezolucija u Savetu bezbednosti UN. Međutim, istovremeno je jasno da Kosovo uživa stalnu podršku SAD za sticanje nezavisnosti i na druge načine. Najveća opoziciona Demorkatska partija Kosova procenjuje da je ovo alternativna mogućnost za što brže rešavanje statusa Kosova.

Sekretar Demorkatske partije Kosova za odnose sa javnošću Enver Hoxhaj:

«Mislim da je to novi put u cilju pronalaženja alternativnih mogućnosti, kako bi se i na diplomatskoj ali i zakonskoj osnovi pronašlo rešenje za nezavisnost Kosova.»

Hoxhaj ističe da je najbolje rešenje ono koje bi se pronašlo u okviru UN, ali se i buduće može računati na isti odbojni stav Rusije, što će onemogućiti iznalaženje rešenja, zato treba sagledati i druge alternative. Predstavnik Srpske liste za Kosovo i Metohiju Dragiša Krstović ističe kako je predlog stručnjaka jedno od mogućih rešenje, ali je sigurno najgore rešenje:

»Realno je moguće sve, sve varijante su još uvek u igri kao neke mogućnosti, prema tome i ova varijanta da dođe do proglašenja nezavisnosti od strane kosovske Skupštine i priznavanja te nezavisnosti od SAD je moguće.»

On smatra da bi takav potez doveo do odgovora zvaničnog Beograda ali istovremeno i otežavanja položaja kosovskih Srba:

«To može biti problem za region, može biti posebno problem na relaciji odnosa Beograda i Prištine i odnosa Beograda i drugih važnijih političkih činilaca u svetu.»

Politički analitičar Luklzim Peci predlog američkih stručnjaka ocenjuje još jednim vidom pritiska da se prevaziđe blokada u rešavanju statusa Kosova:

«To je javni pritisak stručnjaka međunarodnih odnosa ali i bivših diplamata SAD u cilju vođenja napred ali i zaokruživanja procesa statusa».

Peci ističe da je ovaj predlog pritisak i da se onemogući da proces ostane taocem stava Rusije. Grupa eminentnih američkih analitičara, bivših diplomata i intelektualaca je pre dva dana izašla sa predlogom da se proces statusa Kosova nakon 10. decembra, kada bi međunarodna trojka treba da izađe sa izveštajem o 100 dodatnih dana pregovora, zaokruži priznavanjem nezavisnost bez rezolucije Saveta bezbednosti UN i bez prethodnog stavljanja van snage rezolucije 1244.
XS
SM
MD
LG