Dostupni linkovi

Jergoviću nagrada "Meša Selimović"


Predsjednik žirija nagrade „Meša Selimović", profesor sarajevskog Filozofskog fakulteta Muhamed Dželilović, kaže kako je odluka da nagradu dodijele Miljenku Jergoviću bila jednoglasna. Ipak, uz ogradu da iznosi lično mišljenje, Dželilović kaže da je bilo teško odlučiti između romana kakvi su Jergovićeva „Ruta Tanenbaum" i „Sin" Andreja Nikolaidisa:

“Mislim, i na kraju krajeva za to sam i glasao, što je Miljenko dodirnuo, tematski obuhvatio jednu veliku stvar, jedan ključni povijesni trenutak koji se tiče progona i ubijanja Židova - i ne samo Židova, nego, kao u onoj sceni u Jasenovcu, te strašne, užasne naše đubradi. Mi jesmo đubrad, samo je neko, kao ova dva pisca, morao napokon da to napiše.”

Nagrađeni Miljenko Jergović smatra da sudbina Rute Tanenbaum, mlade zagrebačke Jevrejke, u 2. svjetskom ratu kao tema njegovog romana nije pitanje ovog trenutka nego pitanje naših života.

“Tema holokausta, tema genocida, tema masovnog stradanja je nešto što nas prati kroz cijelo 20. stoljeće i što je, možda, i najvažnija književna tema.”

Za nagradu „Meša Selimović" kandidovali su ga selektori i Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Po Jergoviću to je „najknjiževnija književna nagrada” na prostoru bivše Jugoslavije:

“A najknjiževnija književna nagrada je zbog toga što ne postavlja sebe u okvire nekih državnih granica, nego postavlja sebe u okvire međusobno razumljivih jezika ili međusobno razumljivog jezika koji se naziva srpskim, bosanskim, hrvatskim i crnogorskim jezikom. To je jedina takva nagrada. To je tako zapravo velika i važna stvar.”

Komentarišući reakcije u dijelu hrvatskih medija nakon izlaska „Rute Tanenbaum" iz štampe, u kojima su mu prebrojavana krvna zrnca uz poruke ’Jerga, daleko ti lijepa čerga’, Miljenko Jergović kaže da mu je osvojena nagrada “Meša Selimović” utoliko draža:

“Na to čovjek na neki način može biti ponosan, jer ako mi se indirektno kaže da sam Ciganin, ja mogu biti samo jako sretan i zadovoljan zbog toga.”
XS
SM
MD
LG