Dostupni linkovi

Rasvetliti bombardovanje zgrade RTS-a


Saopštenje su potpisali Fond za humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Oni su u svom saopštenju naveli da Ministarstvo odbrane Republike Srbije poseduje transkript razgovora posade NATO aviona sa svojom bazom, neposredno pred bombardovanje zgrade RTS-a, kao i službene beleške ovlašćenih lica vojne službe bezbednosti povodom tog presretnutog razgovora, koje potvrđuju da je Generalštab u Beogradu imao pravovremeno obaveštenje o predstojećem napadu na zgradu RTS-a.

Sa druge strane, Ministartsvo odbrane Srbije saopštilo je da u arhivima nadležnih organa Generalštaba i Vojske Srbije nisu pronađeni transkripti razgovora pilota NATO-vog aviona uoči bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije 1999. godine.

Uz to, i Ministarstvo pravde odgovorilo je da ne poseduje nikakvu dokumentaciju u vezi sa tim slučajem.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je da je odmah po stupanju na dužnost, od svih relevantnih službi zatražio da provere istinitost tvrdnji da Ministarstvo poseduje transkript razgovora posade NATO aviona sa svojom bazom, uoči bombardovanja zgrade RTS-a:

”Ne postoji niko relevantan ko je nama kazao, pokazao ili nas usmerio u pravcu nalaženja tog dokumenta. Mi nemamo, po mom zvaničnom saznanju, koji je potpisan od svih tih organizacionih jedinica, takvo saznanje. Čak, i izvor koji je bio, pretpostavljamo, tim nevladinim organizacijama kao takav ne postoji. Mislim da zaista nema prostora za optužbe da Generalštab ili Ministarstvo kriju bilo šta.”

Međutim, porodice nastradalih radnika RTS-a tvrde suprotno.

Žanka Stojanović, majka Nebojše Stojanovića, koji je poginuo tokom bombardovanja zgrade RTS-a, kaže da porodice žrtava imaju dokaze da se taj dokument i dalje nalazi u Ministarstvu odbrane:

”Ja sam zajedno sa porodicama došla do dokumentacije i to se nalazi u predmetima pravne uprave Ministarstva odbrane i vode se pod brojem - pov. 406 – 2 / 01 od 10. avgusta 2001. i sekretarijata Ministarstva odbrane pov. 1114 – 2 od 2. avgusta 2001. godine.”

Žanka Stojanović tvrdi da postoji svedok koji je u rukama imao taj transkript i da je uradio službene beleške o razgovoru NATO pilota neposredno pre bombardovanja. Podaci o tome, kaže ona, bili su predočeni i Sudu.

I direktorka Fonda za humanitarno pravao, Nataša Kandić, čvrsto je uverena da ti transkripti postoje. Ona je za RSE rekla, da to što je ministar odbrane Šutanovac proveravao da li ti transkripti postoje ne znači da tih dokumenata nema:

”Mislim da se ti razni dokumenti mogu nalaziti kod onih koji veoma dobro znaju kako da ih sklone ili kako da pokažu da to ne sadrži.”

U bombardovanju zgrade RTS-a poginulo je 16 radnika te medijske kuće, a tadašnji generalni direktor Dragoljub Milanović osuđen je na 10 godina zatvora zbog nepoštovanja odluke tadašnjih vlasti o radu u ratnim uslovima.

Zbog kontraverzi koje su se u poslednjih nekoliko dana pojavile u vezi sa postojanjem tajnog dokumenta iz koga se vidi da je Generalštab Vojske Jugoslavije imao pravovremenu informaciju o tome da će RTS biti bombardovana ministar
odbrane Srbije Dragan Šutanovac odlučio je da preduzme i neke konkretne poteze:

”Danas sam dao nalog da se konsultujemo sa kancelarijom NATO-a u Beogradu, da vidimo da li oni možda imaju te transkripte i zvanično ćemo ih zatražiti, ukoliko postoje i dokazuju da se znalo da će biti bombardovan RTS. Budite sigurni da je to vrhunski državni interes da bi razotkrili svoju prošlost i svoju istoriju i da ćemo to tražiti od NATO-a i prezentovati kako javnosti tako i pravosuđu.”

Šest srbijanskih nevladinih organizacija smatraju da bi se objavljivanjem transkripta presretnutih razgovora NATO pilota sa bazom, vratilo dostojanstvo žrtvama, dok bi javnost dobila potpune informacije o bombardovanju zgrade RTS-a.
XS
SM
MD
LG