Dostupni linkovi

Preminula još trojica vatrogasaca


Tragični niz povećao se sa smrću pedesetdvogodišnjeg Marinka Kneževića iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, sedamnaestogodišnjeg Karla Ševerdije iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice i devetnaestogodišnjeg Josipa Lučića koji je civilni vojni rok služio u svom Tisnom, na otoku Murteru, u tamošnjem dobrovoljnom vatrogasnom društvu.

Ova tragedija je tim teža što se pokojni mladići - maloljetni Ševerdija i civilni ročnik Lučić - nisu smjeli naći u helikopteru s kojim je prošlog četvrtka 17 vatrogasaca krenulo gasiti požar na Kornatu, najvećem otoku istoimenog arhipelaga. Četiri vatrogasca iz te skupine nisu bili ozlijeđeni, a od njih trinaestorice zahvaćenih vatrom za život se u splitskoj kliničkoj bolnici bore još dvojica - Frane Lučić i Ante Juričev Mikulin. Juričevu su do sada uklonjene dvije trećine ispečene kože, a Lučiću četiri petine. O njihovom stanju doktor Ivan Utrobičić kaže:

„Površine su pokrivene, dijelom njihovom kožom, dijelom supstitutima. Danas smo dobili integru, najmoderniji svjetski supstitut za pokrivanje i odmah smo ga iskoristili kod naših pacijenata.“

Policija u Šibeniku dosad je obavila razgovore sa stotinjak osoba koje su na bilo koji način povezane s tragedijom na Kornatu, ili imaju informacije o njoj, potvrdio je danas glasnogovornik ravnateljstva policije Krunoslav Borovec. On je potvrdio i da je zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, Dražen Slavica, uhićen jutros zbog sumnje da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti:

„Obrada se radi zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Sutra tijekom dana mogu se očekivati konačni i konkretni rezultati istrage.“

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je danas da će, osim policije, tragediju na Kornatu istražit i radna skupina sastavljena od dvadesetak stručnjaka iz raznih područja. Zadaća ove radne skupine je utvrditi okolnosti požara i stradavanja vatrogasaca na otoku Kornatu, nakon čega će o svemu podnijeti izvješće Vijeću za nacionalnu sigurnost. Hrvatski predsjednik Mesić i premijer Sanader zakazali su sjednicu tog Vijeća za idući tjedan.

Za sada se u javnosti spominju dvije teorije o stradavanju vatrogasaca koji su gasili travu u jednom klancu na Kornatu. Po jednoj teoriji eksplodirao je spremnik za benzin zahvaćen vatrom, a po drugoj, nastala je takozvana eruptivna vatra, što je rijetka pojava koja se događa u klancima. U očekivanju istine o tragediji vatrogasaca sedmodnevna žalost, koja je proglašena prošlog petka u Šibenskoj-kninskoj županiji, produžena je do nedjelje, 9. ovog mjeseca.
XS
SM
MD
LG