Dostupni linkovi

Da li postoje destruktivne sekte?


Tako je reč sekta ponovo uvedena u javni govor, a da pri tom niko od odgovornih nije ponudio objašnjenje koja sekta je u pitanju. Stručnjaci kažu, da upravo ovako neprecizne formulacije, za posledicu mogu imati stvaranje odijuma prema malim verskim zajednicama, koje će, zbog nerazumevanja, biti prve na udaru javnosti.

Sociolog religije Mirko Đorđević, kaže za RSE, da policija reč sekta koristi vrlo neprecizno i da je inspektor Luković potpuno proizvoljno ovaj zločin podveo pod religijski problem:

“Sekta znači grupa sledbenika koja ima određeno verovanje i toga se pridržavaju javno. Nevolja je ovde u nečem drugom – mi ovde zapravo ne znamo o kojoj sekti se govori, stalno se govori a mi to ne znamo. Ako su u pitanju neke satanističke grupe koje koriste prolivanje krvi, dopuštaju drogu, nasilje, smrt, navođenje na smrt onda to uopšte nije religijski problem, što mediji apsolutno smeću s uma, nego je to socio-patološki problem.“

Na preciznim terminima insistira i kriminolog, Zlatko Nikolić, saradnik u Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja. On za RSE naglašava da je neprecizno korišćenje tih temina jednako opasno, kako za sam tok istrage tako i za građane koji o pojmu sekta veoma malo znaju:

“Kada govorite o sekti uvek pravite distinkciju. Koja sekta, o čemu se radi? Može neko da se naziva sektom a da je, recimo, neka pank grupa. Zar su skinheads sekta, da li možemo i tako da ih nazovemo? I ovi neonacisti – i oni imaju sličnu ikonografiju ovome što je nađeno u Banovcima.“

Mirko Ðorđević upozorava da reč sekta u Srbiji ima izrazito negativno značenje:

“Imajmo na umu da ta reč sekta kod nas funkcioniše kolokvijalno u govoru, a posebno u političkom diskursu. Vrlo neprecizno, ona je primer etikete koju svako svakome lepi.“

Posledice tako negativno izraženog stava prema malim verskim zajednicama, koje često zovu i sektama, najpre se osete u malim sredinama, kažu stručnjaci.

Tako je polovinom prošlog meseca, Opštinski sud u Velikoj plani, tokom brakorazvodne parnice oduzeo Mariji Arsenijević, osmomesečnu bebu i dodelio je ocu, samo na osnovu sumnji o majčinoj pripadnosti Jehovinim svedocima.

Uz to, nedavno devetostruko ubistvo u selu Jabukovac, koje je izvršio Nikola Radosavljević, povezivano je sa magijama i čudnim obredima.

Međutim, eksperti ističu da postojanje destruktivnih sekti na Balkanu nije zabeleženo. Zbog toga kriminolog Zlatko Nikolić smatra da je policija brzopleto zločin u Novim Banovcima povezala sa satanističkim ritualima:

“Ovde se radi o narkomanima. Obojica su prema podacima bili narkomani – jedan je počeo lečenje, a drugi je bio diler. Ako je to tačno, a jeste, možemo i narkomane nazvati sektom. Ali, meni ovo ubistvo liči na klasično psihopatsko iživljavanje i kasapljenje leševa u cilju prikrivanja tragova.“

Mirko Ðorđević upozorava da bi na otkrivanju motiva ovog stravičnog zločina pored policije, trebalo bi da se bavi i stručna javnost:

“Iz sfere socialne patologije, lekari koji znaju dokle ljudska priroda može da ide u svom devijatnom ponašanju, pa tek onda da razgovaramo o fenomenu koji se ne bi smeo zanemariti da nam se ne dogodi kao i sa vlaškom magijom. U pitanju je, ipak, socio- patološki fenomen koji trese Srbiju i njime bi se trebalo veoma ozbiljno baviti i ne prepuštati ga paušalnim ocenama i procenama ljudi koji već od prve imaju gotovo rešenje.“

I dok se mediji u Srbiji ovim zločinom bave na različite načine, motiv dvostrukog ubistva u Novim Banovcima biće poznat tek posle neuropsihijatrijskog veštačenja osumnjičenog. Istražni sudija Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici Nebojša Starčević izjavio je da se Danijel Jakupek, okrivljen za ta ubistva, trenutno brani ćutanjem.
XS
SM
MD
LG