Dostupni linkovi

BAGDAD


Irački premijer Nuri al-Maliki optužio je u nedelju SAD da podcenjuju napredak postignut u Iraku i da ne shvataju koliko je teško ponovo izgraditi zemlju posle decenija ratovanja i diktature.
Maliki je kazao i da su neke od kritika koje su američki zvaničnici izneli na njegov račun, uoči objavljivanja izveštaja o napretku u Iraku, najavljeno za ovaj mesec, bile kontraproduktivne.
"Takve izjave ponekad prelaze granicu i šalju signale teroristima da misle da je bezbednosna situacija u zemlji loša", rekao je irački premijer.
Američki Kongres nezadovoljan je brzinom političkih reformi u Iraku, a senatori Hilari Klinton i Karl Levin, koji je i predsedavajući Komiteta oružanih službi u Senatu, zatražili su Malikijevo smenjivanje.
U nacrtu izveštaja navodi se da je Irak ispunio samo tri od 18 standarda koje je odredio Kongres za utvrđivanje postignutog napretka, a da su delimično ispunjena još dva.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG