Dostupni linkovi

ANKARA


Turski parlament izabrao je za predsjednika republike šefa diplomatije Abdulaha Gula, saopćio je predsjedavajući parlamenta Turske. U trećem krugu predsjedničkih izbora, Gul je osvojio potrebnu prostu većinu - 339 glasova, od 550 poslanika u parlamentu u kojem njegova vladajuća proislamistička stranka Partija pravde i razvoja ima 340 mjesta. Nominacija Gula za predsjednika ranije ove godine izazvala je i krizu u zemlji, a kritičari upozoravaju da Gul i turski premijer Redžep Tajip Erdogan žele bolje veze sa islamskim zemljama.

VAŠINGTON
Američki predsjednik Džordž Buš sprema se od Kongresa tražiti još 50 milijardi US dolara dodatnih sredstava za finansiranje rata u Iraku, piše danas "Washington Post", citirajući zvaničnika iz Bijele kuće. Takav zahtjev je znak da je Bijela kuća sve više uvjerena da može odbiti pritisak za početak povlačenja američkih snaga iz Iraka, piše list.

MAJAMI
Sud u Mijamiju odobrio je da bivši predsjednik Paname Manuel Antonio Norijega bude izručen Francuskoj, kada mu istekne kazna zatvora u SAD. Norijegi u Francuskoj prijeti 10 godina zatvora na osnovu optužbi o pranju novca od trgovine drogom u francuskim bankama. Norijega bi trebao 9. septembra da izađe iz američkog zatvora u kojem je odležao 15 godina na osnovu presude za trgovinu drogom iz 1992. godine.
XS
SM
MD
LG