Dostupni linkovi

Kater: KFOR ostaje na Kosovu dve naredne godine


“Mi ćemo definitivno zadržati sadašnji obim angažovanja, ovaj mandat i ovu misiju dok ne ne bude rešen status Kosova. Nakon toga sigurno će uslediti ono što se u Ahtisarijevom predlogu naziva prelaznim peirodom od 120 dana. Što se našeg angažovanja tiče neće biti nikakvih promena u 2007 i 2008 godini,” rekao je Kater.

Kater je odbacio mogućnost izbijanja nasilja na Kosovu ocenjujući da KFOR nema nikakvih indicija za to.

“Narod na Kosovu je razumeo poruku da nasilje vodi u ćororsokak" naglasio je Kater izrazivši uverenje da su ljudi svesni da je proces rešavanja statusa političko pitanje “koje treba i mora da bude rešeno u politickom maniru.”

Navodeći da je KFOR speman za sve opcije na Kosovu, Kater je apelovao na međunarodnu zajednicu da sto pre reši status Kosova.

“Treba nam odluka o finalnom statusu sto je brze moguće ili, kako je nedavno rekao američki predsednik, bolje ranije nego kasnije. To je potrebno zbog toga što će nakon definisanja statusa uslediti ekonosmki razvoj koji će biti garant bezbednosti,” dodao je on.
Katera ce na dužnosti komandnata međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu 31 avgusta zameniti francuski general Ksavijer Bo de Marna (Xavie Bout De Marnac)
XS
SM
MD
LG