Dostupni linkovi

Ismail Kadare govori za RSE


Poznati albanski pisac Ismail Kadare, nekoliko puta do sada nominovan za Nobelovu nagradu za književnost, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa ističe kako opcija podele Kosova može otvoriti novi sukob na Balkanu koji nikad neće biti okončan. On ističe da bi opcija podele Kosova otvorila trajna žarišta novih nesporazuma, svađa koje bi mogle izuzetno skupo koštati Evropu.

Suela MUSTA, Gëzim BAXHAKU

«Zato podela nije rešenje, ona ne zatvara, već otvara novi strašan sukob», rekao je Kadare.

Govoreći o dodatnih 120 dana pregovora o statusu Kosova on ističe kako 120 dana ne znači ništa kada se radi o velikim stvarima i događajima za jedan narod. "Ovde se radi o slobodi jednog naroda ili o njegovom ropstvu," kaže Kadare i poručuje:

«To je suština i tu suštinu nikada ne treba zaboraviti. Radi se o čitavom jednom narodu koji traži ono što je nastarije što je osnova čovečanstva, to je njegova sloboda».

On ističe da je zato veoma iznanađen nerazumevanjem ovih zahteva , kako od strane javnosti, medija, diplomata ili vlada, za nešto o čemu ne bi trebalo biti dileme. U stvari o tome pre nije bilo dilema, kada je Evropa ušla u sukob na Balkanu, njoj je upravo to bilo jasno, i zato je imala veliku smelost, da bombarduje jednu zemlju koja se smatra suverenom – Srbiju - Jugoslaviju.

On dodaje da se stiče utisak da je sada prisutna jedna vrsta kajanja, povratka nazad, revizije toga.

«Meni se čini da to nije pravo, iako je to slaba reč, tako da se nešto što je služilo na čast Evropi sada vraća u svoju suprotnost. Iako se ne kaže jasno vidi se da ima kajanja».

Kadare ističe kako očekuje da će na kraju 120 dana dodatnih pregovora, ako ne bude kompromisa doći do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Kao pisac i humanista, on ističe da se uvek zalagao za mirno rešenje svih problema.

«U ovom slučaju narod Kosova ima pravo da odgovori svim opcijama. Nema popuštanja kada se radi o slobodi jednog naroda. Nema pregovora o tome. Ovaj narod ima pravo da na sve načine traži svoju slobodu. Da do kraja štiti svoju slobodu».

Kadare ističe kako je Albanija trebala da učini više kada se radi o nezavisnosti Kosova.

«Ta pseudofilozofija naše diplomatije koja je ponekad bila plod nesposobnosti, nedostatka morala, ona je ne samo smešna, već je kažnjiva. Albanija nije na drugoj planeti i ne daje ocene o Kosovu sa Meseca, ili iz Bangladeša ili Japana. Albanija je prva zemlja zainteresovana, to ne krije i ne treba da krije, jer bi to bila totalna hipokrizija. Albanija je zemlja koja korak po korak treba da prati problem Kosova, da se angažuje za pravdu, dostojanstvo, da bude konstruktivna, ne destruktivna, njen je istorijski moral koji to zahteva, jer je to istorijsko dostojanstvo jedne nacije. Zato ocenjujem da naša diplomacija, koja se u zadnje vreme, da tako kažem ponovila, treba to da koriguje."
XS
SM
MD
LG