Dostupni linkovi

Alarmantno stanje puteva u BiH


Jedna od stavki u ovom izvještaju je i zaključak da na 10 hiljada vozila u Federaciji i Republici Srpskoj dolazi sedam smrtnih slučajeva, kao i da su automobilske nesreće drugi glavni uzrok povreda i smrti kod muškog stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Iako su napravljeni planovi za izgradnju modernih razvojnih saobraćajnica, radi se na rehabilitaciji cestovnog saobraćaja, očekuje se izgradnja auto puta na koridoru 5C, pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija, Pavo Boban, podsjeća da ni 15 godina nakon rata nisu još obnovljeni svi BH putevi:

„Na žalost, izvorni prihodi za ceste su jako oskudni i uvijek je problem nedostatka sredstava. Kada govorimo o jednoj općoj ocjeni stanja cesta u Bosni i Hercegovini, mi ni blizu nismo zadovoljni i svjesni smo potrebe ulaganja u ceste. Cilj nam je da se za ceste izdvaja više sredstava, a isto tako da se oni izvorni prihodi, koji su propisani, naplaćuju, da se osigura dosljedno ubiranje tih prihoda i namjensko trošenje.“

U analizi stanja cestovnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini, koju je uradio BH Auto-moto klub, broj saobraćajnih nezgoda uvećan je za 2,5 posto. Mersiha Imrišević:

„Prosječno je svaki dan zabilježeno 99 saobraćajnih nezgoda, od čega 20 nezgoda sa nastradalim osobama. U prosjeku, svakog dana na našim cestama stradalo je 28 lica, od kojih jedna smrtno. Analizirajući statističke podatke, vidljivo je da je najveći broj učesnika u saobraćajnim nezgodama nastradalo na magistralnim cestama, da se najveći broj nezgoda dogodio u periodu ljetnih mjeseci, u periodu pojačane frekvencije kretanja vozila na cestama, dok se, posmatrajući dane u sedmici, najveći broj nezgoda, oko 35 posto, dogodio u danima vikenda.“

Amerikanci u svom izvještaju upozoravaju i na oprez kada su u pitanju susreti sa BH vozačima jer, kako se navodi, njihove vozačke navike su vrlo loše. Građani, koje smo pitali, smatraju da su ceste u Bosni i Hercegovini veoma loše i da su često uzrok saobraćajnih nesreća:

„Mislim da je kod nas situacija na cestama, što se tiče bezbjednosti saobraćaja, kritična.“

„Grozna je poprilično. Voze pijani, auta su stara, ceste pokvarene.“

„Koliko se čuvaš, toliko si siguran. U saobraćaju svašta ima. E ne bih sada položila vozački, niti bih vozila.“

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine također su zabilježili tendenciju pogoršanja stanja sigurnosti u saobraćaju. Iz mjeseca u mjesec događa se sve više saobraćajnih nesreća sa težim posljedicama. Portparol Federalne uprave policije, Robert Cvrtak, navodi da je sigurnost na cestama bila posebno izražena u prvoj polovini ove godine:

„Policajci će nastojati, sve one koji se ne pridržavaju propisa na putevima, zaustaviti i sankcionirati. Budući da je neprilagođena brzina, a samim tim i neodgovornost vozača, najčešći uzrok prometnih nesreća, upravo ćemo ovih dana pokušati sankcionirati takve vozače.“

Iako smatra da su BH drumovi nesigurni, Pavo Boban tvrdi da su ocjene iz američkog izvještaja preteške:

„Prometne nezgode se događaju i u Americi, Engleskoj, Francuskoj. Hrvatska je napravila autputeve, pa svaki vikend kažemo crni vikend.“

Bosna i Hercegovina ima skoro 23.000 kilometara saobraćajnica. Više od polovine otpada na lokalne puteve. Američka agencija vozačima iz drugih zemalja, između ostalog, preporučuje da putuju u konvojima, po mogućnosti preko dana i to zbog činjenice da je putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu pet puta nesigurnije nego u Zapadnoj Evropi.
XS
SM
MD
LG