Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Polovina radnka Zastave prihvatila otpremninu


Predsednik sindikata radnika ZZO Čedomir Pajević izjavio je Radiju Slobodna Evropa da se u petak i subotu na spisak za stimulativne otpremnine upisalo 1.900 radnika, a da se očekuje da će danas i sutra svoj potpis na sporazum stavilo još oko 1.000 zaposlenih.

Iako je nedelja, ispred prostorija u kojima se potpisuju ugovori vlada velika gužva tako da očekujemo da će danas i sutra, kada ističe rok za potpisivanje, sporazume parafirati još 1.000 radnika, rekao je Pajević.

On je rekao da deo radnika i dalje odbija da potpiše sporazum koji predviđa raskid radnog odnosa i preuzimanje otpremnina, već insistira na povratku na stara radna mesta.

Koliki je tačan broj radnika koji ne prihvataju ponudu Vlade Srbije znaćemo u ponedeljak kada ističe rok za potpisivanje sporazuma, ali prema sadašnjim procenama taj broj se kreće između 1.000 i 1.300 socijalno najugroženijih ljudi, rekao je Pajević

Upisivanje radnika na spisak za otpremnine nastavljeno je jutros u osam časova, a ispred “Zastavine” stare Upravne zgrade formiran je dugačak red u kojem ljudi po nekoliko sati po velikoj vrućini čekaju da potpišu ugovore.

Vlada Srbije je donela odluku da 31. avgusta. nakon šest godina postojanja ukine društvo “Zastava zapošljavanje i obrazovanje” preko kojeg je radnicima distribuirana državna subvencija u iznosu od 8.000 do 12.000 dinara mesečno. Radnicima, koji su u leto 2001. godine proglašeni za tehnološki višak, država je u proteklih šest godina, na te iznose uplaćivala doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Prema navodima Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj za finansiranje kragujevačkog ZZO do sada je izdvojeno 100 miliona eura.
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG