Dostupni linkovi

SARAJEVO


Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine (BiH) za sada nema zvaničnih podataka da se u zemlji nalaze osobe koje bi na bilo koji način mogle da budu dovedene u vezu sa terorističkom organizacijom Al-Kaidom, rekao je šef Odeljenja za borbu protiv terorizma pri SIPA, Aner Hadžimahmutović za nedeljno izdanje sarajevskog "Dnevnog avaza".
On je povodom jučerašnje izjave zamenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana da se u BiH nalaze osobe koje imaju određene veze sa Al-Kaidom, rekao je da SIPA obavlja određene operativne provere osoba afroazijskog porekla.
"Do sada nijednu od tih osoba nismo procesuirali Tužilaštvu BiH ni kao pomagače niti kao osobe koje su u bilo kakvoj vezi s Al-Kaidom, što bismo sigurno učinili da smo imali podatke koji bi to potvrdili", rekao je Hadžimahmutović.
Poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić kazao je da je izjava Gregorijana, imajući u vidu aktuelnu atmosferi u svetu "vrlo nezgodna, nekorektna i zlonamerna".
On je istakao da je "nemoralno bosanske muslimane povezivati sa terorističkim organizacijama".
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG